Istraga ide dalje

ICMP Institutu za nestale osobe BiH dostavio 13 izvještaja o podudaranju DNK

U ICMP-ovim objektima u BiH će se nastaviti s prikupljanjem uzoraka iz regije, te pružanjem pomoći na lokacijama i u mrtvačnicama, kao i s drugim vidovima tehničke pomoći. I
Vijesti / Flash | 09. 05. 2018. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je Institutu za nestale osobe BiH danas dostavila 13 novih izvještaja o podudaranju DNK. Obrada DNK profila je izvršena u ICMP-ovom novom laboratorijskom sistemu u Haagu. 

''ICMP je preseljenje laboratorija okončao krajem prosinca 2017. godine, a novi laboratorij je u potpunosti postao funkcionalna u rekordnom roku'', izjavio je danas rukovoditelj ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday. 

Dodao je da ICMP nastavlja omogućivati kontinuiran pristup DNK testiranju i utvrđivanju podudarnosti bioloških uzoraka dostavljenih organima BiH bez ikakvih troškova za BiH, kao što to i radi od 2001. godine. 

''Nema nikakve promjene u pogledu pomoći koju ICMP pruža BiH od trenutka kada je ICMP preselio svoje sjedište u Haag'',  priopćeno je iz ICMP-a.

 U priopćenju se podsjeća da je ICMP 2014. godine postao sporazumom utemeljena međuvladina organizacija i u skladu sa Sporazumom o statusu i funkcijama ICMP-a, svoje je sjedište preselio u Haag. 

Sjedište ICMP-a uključuje i laboratorijski sistem za analizu DNK, koji je ponovo počeo s radom u ožujku 2018. godine. ICMP nastavlja pružati ključnu pomoć zemljama zapadnog Balkana koje su pogođene sukobima u 1990-im u traganju za nestalim osobama putem Programa za zapadni Balkan sa sjedištem u Sarajevu.

 U priopćenju se navodi da je do danas ICMP pomogao u pronalaženju više od 70 posto od 40.000 osoba nestalih u regiji, što predstavlja uopće najveći broj osoba pronađenih nakon oružanog sukoba. 

ICMP namjerava nastaviti da pomaže zemljama zapadnog Balkana u traganju za 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale. 

U Bosni i Hercegovini je od 30.000 nestalih osoba u 1995. godini, pronađeno više od 23.000 – omjer koji nigdje u svijetu do sada nije ostvaren – navodi se u priopćenju. 

Novi laboratorijski sistem ICMP-a uključuje sekvenciranje sljedeće generacije (Next Generation Sequencing, NGS), tehniku od koje se očekuje da će donijeti ekponencijalni rast mogućosti identifikacije na osnovu DNK. Istovremeno je ICMP uspio modernizirati proces u svojim novim objektima, omogućavajući efikasnije dolaženje do identifikacija. 

Holliday je istaknuo da ICMP također nastavlja pomagati BiH u ispunjavanju njezinih međunarodnih obaveza u pogledu provođena istraga u slučajevima nestalih osoba. U ICMP-ovim objektima u BiH će se nastaviti s prikupljanjem uzoraka iz regije, te pružanjem pomoći na lokacijama i u mrtvačnicama, kao i s  drugim vidovima tehničke pomoći. Iste operativne procedure i najveće mjere zaštite podataka će se primjenjivati. Svi antemortalni i postmortalni uzorci iz BiH koji su već obrađeni će ostati u BiH. Svi novi uzorci će se vratiti u BiH nakon njihove obrade u laboratoriji, ističe se u priopćenju. 

Holliday je izrazio nadu da će Tehnički sporazum o suradnju između ICMP-a i INO BiH biti uskoro potpisan, te da će BiH izvršiti izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine na način da Vijeće ministara preuzme punu odgovornost za Institut za nestale osobe, priopćeno je iz ICMP-a.


Kopirati
Drag cursor here to close