Srbija

Blokirane sve veće prometnice u Beogradu

Na beogradskim mostovima ostalo je "zarobljeno" i nekoliko desetina privatnih automobila i autobusa gradskog prometa, koji su morali da se okrenu i vrate iz pravaca iz kojih su došli.
Vijesti / Flash | 04. 12. 2021. u 15:43 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko tisuća građana blokiralo je danas u 14 sati, kao što je i najavljeno, sve veće prometnice i prometna čvorišta u Beogradu u sklopu prosvjeda kojom srbijanski ekološki i građanski aktivisti i studenti iskazuju neslaganje zbog Zakona o eksproprijaciji, Zakona o referendumu i najave izgradnje rudnika litijuma u blizini Loznice, javlja Anadolija.

Blokirani su svi gradski mostovi, osim Starog savskog, a centralno mesto okupljanja demonstranata bilo je kod "Sava centra", kongresnog centra koji je jedan od simbola srbijanske prijestonice odakle su se građani uputili ka mostu Gazela i blokirali ga, čime je blokiran i međunarodna auto cesta Beograd-Zagreb, nekada poznata pod imenom auto cesta Bratstva i jedinstva.

Na beogradskim mostovima ostalo je "zarobljeno" i nekoliko desetina privatnih automobila i autobusa gradskog prometa, koji su morali da se okrenu i vrate iz pravaca iz kojih su došli.

Uniformiranih policajaca, kao što je i najvljivao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nema, ali su među demonstrantima primjećeni policajci u civilu.

Osim u Beograda, demonstranti su svoje nezadovoljstvo stanjem životne sredine u Srbiji, ali i stanjem političkih i medijskih sloboda, i sve većim socijalnim razlikama u društvu, izrazili u još više od 50 gradova i naselja u Srbiji.

Iako je bilo predviđeno da blokade u Beogradu uključuju i automobile od te ideje se odustalo jer je do sada nepoznata organizacija Udruženje građanki "Lila revolucija" koje se protivi blokadama pozvala sve istomišljenike da ponesu sa sobom kante sa ljubičastom bojom i prosipaju je po vozilima koja budu sudjelovala u blokadi.

U danima koji su prethodili današnjim prosvjedima srbijanski predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će se država ponašati "apsolutno odgovorno" i da će dopustiti da demonstranti rade "sve što žele" sve dok ne budu ugrožavali tuđe živote, imovinu i instituciju, dok je ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin ocijenio da prosvjedi i blokade cesta "nemaju nikakve veze sa ekologijom" i najavio da će policija "reagirati u skladu sa svojom snagom i ovlaštenjima" i "primijeniti nasilje".

Kopirati
Drag cursor here to close