Suspendiran

Bivšem šefu FUP-a godina zatvora za zloupotrebu položaja i krivotvorenje isprave

Dervišević je ranije suspendiran s pozicije šefa Detašmana FUP-a u Bihaću zbog umiješanosti u ometanje istrage u drugom krivičnom predmetu.
Vijesti / Flash | 03. 11. 2020. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Besim Dervišević / USK.info

Bivši šef Detašmana Bihać Federalne uprave policije (FUP) Besim Dervišević osuđen je pravosnažno u bihaćkom Kantonalnom sudu na jedinstvenu kaznu od 12 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te krivotvorenja službene isprave.

''Osuđeni je u drugoj polovici 2012. godine nezakonito i bez ovlaštenja nadležnog Tužiteljstva provodio fiktivnu istragu radi navodnog terorizma, a sve da bi od oštećenog DŽ.R. u konačnici pribavio sebi korist. U nezakonitom korištenju resursa Federalne uprave policije, osuđeni je i krivotvorio službeni akt te policijske agencije, a i na nezakonit način pribavljao podatke sa oznakama službenih tajni iz drugih organa u Federaciji BiH'', priopćili su iz Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (USK).

Iz Tužiteljstva se navodi da su u cijelosti dokazali da je optuženi, kao visokorangirani policijski službenik Federalne uprave policije, počinio predmetna krivična djela korupcije.

Dervišević je ranije suspendiran s pozicije šefa Detašmana FUP-a u Bihaću zbog umiješanosti u ometanje istrage u drugom krivičnom predmetu.

Derviševića je ranije Općinski sud u Bihaću osudio na sedam mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja, dok je bio oslobođen optužbe za krivotvorenje službene isprave.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close