Gorući problem

Bit će sjednice Vijeća ministara i Vlade RH: Trgovska gora uvrštena u dnevni red

Ministar sigurnosti u Vijeće ministara Nenad Nešić izjavio je da, ukoliko "Trgovska gora" ne bude na dnevnom redu na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara, ministri iz Republike Srpske ne treba da sudjeluju na njoj.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2023. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Anadolija / Bit će sjednice Vijeća ministara i Vlade RH

Pitanje Trgovske gore će biti uvršteno u dnevni red zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Hrvatske danas u Zagrebu, neslužbeno saznaje Srna.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je prethodno da neće prisustvovati sjednici ako na dnevnom redu ne bude točka koja se odnosi na problematiku izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

Gorući problem

"Trgovska gora je gorući problem i ne može biti u nekim točkama razno, na zaprećku ili da se o tome nikako ne raspravlja. Ne! Ja u tome ne želim da sudjelujem. Problem odlagališta na Trgovskoj gori mora biti posebna točka u vrhu dnevnog reda! Mi imamo obvezu prema 250.000 ljudi, kao i adekvatne odluke u institucijama na svim razinama vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje odlagališta. To se mora poštovati", naveo je Košarac na "Instagramu".

Prema neslužbenim saznanjima Srne, Košarac sinoć nije htio prisustvovati radnoj večeri Vijeća ministara i Vlade Hrvatske u Zagrebu.

Ministar sigurnosti u Vijeće ministara Nenad Nešić izjavio je da, ukoliko "Trgovska gora" ne bude na dnevnom redu na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara, ministri iz Republike Srpske ne treba da sudjeluju na njoj.

"Došlo je vrijeme da vodimo računa o svojim i interesima naših građana", naveo je Nešić na "Instagramu".

Ranije je potvrđeno da Nešić zbog ranije preuzetih obveza neće prisustvovati zajedničkoj sjednici.

Zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Hrvatske zakazana je za danas u Zagrebu.

Vijeće ministara je na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH delegirao pitanje Trgovske gore kao jednu od točaka dnevnog reda zajedničke sjednice.

Skidanje s dnevnog reda

Prema saznanjima Srne, Vlada Hrvatske tražila je da s dnevnog reda zajedničke sjednice budu skinute točke koje se odnose na izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, kao i na sukcesiju bivše SFRJ.

Traženo je i da bude skinuta točka koja se odnosi na inicijativu za potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Hrvatske o suradnji u oblasti informacionog društva i elektronskih komunikacija.  

Iz Vijeća ministara ranije je najavljeno da bi zajednička sjednica, treća po redu, trebala da bude održana u Zagrebu u Nacionalnoj i univerzitetskoj knjižnici u 11.15 sati, a nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i izjave za medije predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto i predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

Uoči sjednice, Krišto i Plenković održat će sastanak u 10.00 sati u Banskim dvorima, nakon čega će biti objavljeno priopćenje.

Kopirati
Drag cursor here to close