Potpredsjednica VSTV-a

Biljana Simeunović podnijela ostavku

Ona je dodala da dan u uredu provede bez mogućnosti obavljanja radnih zadataka i da takvim postupanjem ne želi završiti posljednje godine svoje pravne karijere.
Vijesti / Flash | 06. 09. 2023. u 12:21 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biljana Simeunović podnijela je ostavku na poziciju potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) zbog opstrukcija direktora i Tajništva Vijeća, te nedostatka komunikacije kojom joj je onemogućno obavljanje poslova predviđenih Zakonom o VSTV-u.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je u otvaranju prvog dana sjednice Vijeća da je dobio pismeni podnesak o ostavci potpredsjednice Biljane Simeunović, koja je dostavljanjem Tajništvu stupila na snagu. On je tražio da se podnesak u kojem je kratko obrazloženje njene odluke dostavi i drugim članovima Vijeća kako bi bili upoznati.

Dan bez mogućnosti obavljanja radnih zadataka

"Vezano za Tajništvo, bilo je vrlo neugodnih situacija. Moj posao je ono za što me vi ovlastite, i to piše u zakonu, međutim, tu je postojao veliki otpor. (…) Neću preuzeti na sebe odgovornost za nešto što ne mogu da obavljam, ne mogu vršiti nadzor nad Tajništvom jer to direktor ne odobrova", kazala je Simeunović kratko u obrazloženju članovima Vijeća.

Ona je dodala da dan u uredu provede bez mogućnosti obavljanja radnih zadataka i da takvim postupanjem ne želi završiti posljednje godine svoje pravne karijere.

"Neću da me se izjednačava s tom vrstom politike, radim savjesno i imam ugled. Želim da se iz tog dijela izmaknem. Vrijeme mogu korisno iskoristiti kao tužiteljica, a ne ovako", kazala je ona.

Reakcije

Lagumdžija je kazao da žali zbog situacije u koju su se doveli, i njene odluke, da je ranije pokušavao pitati miješa li se previše u rad Podvijeća, na što je dobijao odgovor da bi se više trebao miješati.

Član Vijeća Sanjin Bogunić je podržao stav Simeunović, dodajući da je on i ranije govorio da postoji loša komunikacija i vrlo loša reakcija predsjednika Vijeća Lagumdžije u pogledu rješavanja tih situacija.

"Imamo, predsjedničke, problem u komunikaciji i ne mogu to kriti više, imamo problem s vašim nečinjenjem. Vi niste vršili pritisak nikad, jednostavno niste takav čovjek, ali vašim nečinjenjem doveli ste do ovakvih situacija", kazao je on.

Mustafa Šabić je rekao da u ovom trenutku Vijeću ne treba ostavka Simeunović. Iako, kako kaže, nije vidio sve navode i činjenice iz podneska, Šabić je zamolio potpredsjednicu da bar do sutra ne podnosi ostavku, ukoliko nije "neki specijalni razlog".

"Neke stvari treba potisnuti, i ja gutam neke stvari, ali zbog napretka države i samog VSTV-a", kazao je on.

Zamolili su je da razmisli

Drugi članovi Vijeća su zamolili Simeunović da razmisli i povuče odluku o ostavci, dok je Lagumdžija kazao da svi predlože one koji su se spremni kandidirati na poziciju potpredsjednika VSTV-a BiH.

"Pali smo na ispitu, nismo uspjeli da sjednemo. Nije se pokušao riješiti problem i ostajemo bez jednog člana predsjedništva. Nadam se da ćemo izvući neku pouku", rekla je potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan.

Kopirati
Drag cursor here to close