tri mejseca

Bihać: Škola na hrvatskom jeziku jedina bez plaća

Vijesti / Flash | 14. 12. 2016. u 11:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastava u Katoličkom školskom centru Ivan Pavao II. u Bihaću u prekidu je već tjedan dana jer djelatnicima nisu isplaćene plaće za rujan i listopad iz županijskog Unsko-sanskog ministarstva obrazovanja.

"Zbog neispunjenih obaveza i neisplaćenih plaća za deveti i deseti mjesec nastava se neće održati ni sutra 14.12.2016. Hvala na potpori", navodi se u informaciji objavljenoj na internetskoj stranici KŠC-a u Bihaću.

Ova obrazovna ustanova, u vlasništvu Banjolučke biskupije, jedina je u Unsko-sanskoj županiji u kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku i od 2014. se financira se iz proračuna Unsko-sanske županije. To je ujedno jedina obrazovna ustanova čiji djelatnici nisu dobili plaće za posljednja tri mjeseca.

"Vlada je svim drugim proračunskim korisnicima isplatila plaću, a nama je obustavljena bez ikakvog pismenog obrazloženja. Žao nam je što je do ovoga moralo doći, ali naši radnici ne mogu raditi u 12. mjesecu, a nije im isplaćena pravedna naknada ni za 9. mjesec, a drugima jest, čime smo dovedeni u neravnopravan položaj", priopćili iz KŠC Ivan Pavao II.

Problem je, kako navode u ministarstvu obrazovanja Unsko-sanske županije, nastupio jer su vlasti 2014. preuzele obvezu financiranja samo Opće gimnazije, a u međuvremenu su bez suglasnosti skupštine te županije u ovoj obrazovnoj instituciji od jeseni uspostavili nastavu u predškolskom i osnovnom obrazovanju, kao i srednju medicinsku školu.

Izvanredno je jučer zasjedala i skupština te je naložila vladi Unsko-sanske županije da osigura sredstva u proračunu kako bi se isplatile plaće zaposlenima u ustanovama čiji je osnivač Banjalučka biskupija, odnosno Katolički školski centar.

Kopirati
Drag cursor here to close