Slobodan Ujić

BiH uzima biometrijske podatke migranata koje nema s kim razmijeniti

''Mi jedini u regiji uzimamo sve biometrijske podatke od svih migranata koji uđu u BiH.''
Vijesti / Flash | 08. 02. 2021. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina jedina u regiji od ilegalnih migranata uzima biometrijske podatke koje nema s kim razmijeniti, jer zemlje u okruženju ne žele to raditi, s obzirom na to da bi onda morali prihvatiti nazad sve one koji su nelegalno ušli u našu zemlju.

Kazao je to za "Avaz" direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, te dodao da je to najveći problem u okviru migrantske krize, kroz koju BiH prolazi od 2017. godine.

Naredni period

''Mi jedini u regiji uzimamo sve biometrijske podatke od svih migranata koji uđu u BiH. Imamo bazu tih podataka, njihove fotografije i ostale informacije, međutim, nemamo razmjenu sa zemljama u okruženju. Stoga, readmisija nema smisla kako bi trebala imati'', istaknuo je Ujić.

Dodao je da BiH u narednom periodu može očekivati nastavak ilegalnih migracija.

''Teško je govoriti u kojem obimu i obliku će to biti. Kako se bude smanjivala opasnost od pandemije, tako će i ilegalne migracije postajati jače. Nama ne preostaje ništa drugo, osim da radimo na jačanju kapaciteta Granične policije BiH, jer se moramo baviti uzrokom, a ne posljedicom. Posljedica je veliki broj migranata u BiH, a uzrok je propusnost državne granice'', kazao je Ujić.

Prema njegovim riječima, trenutno u prihvatnim centrima u BiH imamo oko 7.000 migranata, te njih oko 1.500 van centara.

''U BiH trenutno imamo oko 8.500 ilegalnih migranata. Migranti koji su vršili krivična djela i narušavali javni red i mir smješteni su u našem imigracijskom centru. Oni su dobili rješenje o stavljanju pod nadzor i rješenje o protjerivanju. Kad se za to stvore uvjeti, oni će biti protjerani iz BiH, a problem je njihova identifikacija. Mi znamo ono što nam oni kažu, a radi se o državljanima Pakistana i Afganistana i u toku je utvrđivanje njihovog stvarnog identiteta, što je veoma teško, sporo i složeno'',  bio je izričit Ujić.

Težak posao

Dodao je da je to složen i kompleksan posao, te da je, bez potvrde države porijekla, nemoguće nekog protjerati.

''Nadamo se da ćemo, uz sve pritiske koji se čine u narednom periodu, imati više uspjeha u readmisijskom procesu. Najviše nam migranata dolazi iz Srbije i Crne Gore, operativni podaci govore da je između šest i sedam hiljada migranata trenutno u Srbiji. Nažalost, nemamo razmjenu operativnih podataka na visokom nivou'', zaključio je Ujić.
Nemamo kapacitete

''Služba za poslove sa strancima nema kapacitete i oni su isti kao što su bili i na početku migrantske krize. Služba se ne može ovim pitanjem baviti u punom kapacitetu, niti za to imamo proračun. Imamo svoja zakonska ovlaštenja i ne možemo se baviti smještajnim kapacitetima za migrante'', pojasnio je Ujić.

Kopirati
Drag cursor here to close