Potres

BiH šalje 50 pripadnika civilne zaštite u Tursku

Tim je, navedeno je, obučen, opremljen i ima iskustva za djelovanje u ovakvim situacijama.
Vijesti / Flash | 06. 02. 2023. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, kao resorni ministar pokrenut će hitnu proceduru upućivanja, u ovom trenutku, tima do 50 pripadnika mješovitog sastava civilne zaštite, koju će činiti civilne zaštite Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Objavljeno je kako Bosna i Hercegovina kao članica mehanizma civilne zaštite EU, spremna da što hitnije uputi pomoć ugroženom, od zemljotresa, području Turske.

Tim je, navedeno je, obučen, opremljen i ima iskustva za djelovanje u ovakvim situacijama.

''Ovom prilikom, kao čovjek i kao ministar sigurnosti BiH, upućujem iskreno saučešće predsjedniku Turske i njenim građanima povodom ovog stradanja. Također, upućujem i poruku da će BiH pružiti maksimalno moguću pomoć u saniranju štete koja je nastala ovom zaista teškom elementarnom nepogodom kako bi se građani ugroženih područja Turske što prije vratili normalnom životu'', naglasio je ministar Nešić.

I susjedna Hrvatska, odnosno premijer zemlje, Andrej Plenković, u ponedjeljak je objavio kako šalju 40 ljudi u pomoć Turskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close