Ljudska prava LGBTI osoba

BiH puževim koracima ka napretku

Vijesti / Flash | 17. 05. 2023. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Borba za ljudska prava LGBTI osoba

Na današnji dan, 17. svibanj Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije želimo podsjetiti na obveze Bosne i Hercegovine kada su u pitanju ljudska prava LGBTI osoba. Naglašavamo da ove obaveze proizilaze iz Ustava BiH, ali i iz Europske konvencije o ljudskim pravima koja se direktno primjenjuje u BiH, stoji u priopćenju Sarajevskog otvorenog centra.

Vjenčanja u drugim državama

Proces regulacije istospolnih partnerstava je proces koji teče izuzetno sporo u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u Republici Srpskoj još nije ni započeo. Usprkos tome, bilježimo i podržavamo veliki broj istospolnih parova koji partnerstva ili brakove zaključuju u drugim državama i traže priznavanje istih u BiH.

Nekoliko takvih slučajeva se već nalazi pred bh. sudovima uz podršku Sarajevskog otvorenog centra. Zadatak za vlasti u FBiH i RS će u idućem periodu biti da pokrenu proces u RS-u, odnosno ubrzaju isti u FBiH.

U oblasti prava i položaja transrodnih osoba, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra, Emina Bošnjak ističe:

"Zajedničkim naporima trans aktivista/ica Sarajevskog otvorenog centra i grupe roditelja i njihove LGBTI djece, problemi i izazovi na polju zdravstvene zaštite za transrodne osobe i administrativne promjene spola došla su na radar kantonalnih, ali i entitetskih vlasti. Nadamo se da će na tom valu, upravo 2023. godina biti ona u kojoj će biti postavljeni temelji novim propisima i praksama koja će u potpunosti uvažavati ljudska prava trans osoba kada su u pitanju zdravstvena zaštita i administrativna procedura promjene spola".

Prvi put 

Nažalost, potrebe i položaj interspolnih osoba i dalje ostaje neprepoznat od većine zdravstvenih i drugih institucija. 

Protekla, 2022. godina je godina u kojoj su se dogodilo nekoliko ključnih iskoraka u BiH na polju ljudskih prava LGBTI osoba. Jedan od njih je i konačno usvojeni Akcijski plan za unapređenje ljudskih prava LGBTI osoba u BiH.

Ovo je prvi put da je na nivou države usvojena jedna javna politika koja ima za cilj na sustavni i sveobuhvatni način odgovoriti na različite izazove s kojima se LGBTI osobe susreću i daje jasna uputstva i obaveze nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti.

Period koji je ispred nas biće upravo period inzistiranja na provedbi i izvještavanju o tome koliko onoga na što smo se kao država obavezali, zaista i ispunjava i provodi.

Također, sva kantonalna tužiteljstva u Federaciji su imenovali kontakt osobu za krivična djela počinjena iz mržnje prema LGBTI osobama. Ovo je plod dugogodišnjeg rada Sarajevskog otvorenog centra  kroz zagovaranje, održane obuke i zagovaračke sastanke.

Gorući problemi 

Svaka uspješno održana bh. povorka ponosa predstavlja također veliki napredak za LGBTI zajednicu i aktiviste ali i podsjeća na sva sporna pitanja koja sa sobom vuče postojeća regulacija prava na slobodu okupljanja.

Ipak, napadi na LGBTI zajednicu i aktiviste zabilježeni u ožujku 2023. godine su u jednoj mjeri zasjenili sve navedene iskorake i još jednom pokazali obim problema homofobije prisutne u javnoj, političkoj ali i institucionalnoj sferi.

Uz bitne iskorake koji su se dogodili u proteklom periodu i dalje ostaju gorući problemi kao što su sigurnosna pitanja, nasilje u porodici, vršnjačko nasilje, nesankcionirani govor mržnje u javnosti, potpuna marginalizacija u manjim sredinama BiH. 

Mnoge sfere društva i dalje ostaju zatvorene za LGBTI osobe. Stoga, Darko Pandurević, rukovoditelj programa i zagovaranja Sarajevskog otvorenog centra naglašava:

"Nadamo se da će institucije i društvo, u narednom periodu, biti spremni da prate tempo nužan za društvene promjene koji za sada iz godine u godinu u najvećoj mjeri drže organizacije i pojedinci civilnog društva koje se bave aktivizmom i ljudskim pravima".

Kopirati
Drag cursor here to close