Pišemo vam...

Pismo Amerikancima: Zabrinutost zbog Escobarovih stavova

U pismu Blinkenu, upozorili su i na kontinuirano destabilizirajuće postupanje predstavnika vlasti bh. entiteta Republika Srpska.
Vijesti / Flash | 19. 04. 2022. u 09:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radna grupa za Bosnu u Hercegovinu, koja okuplja bh. i međunarodne intelektualce, uputila je državnom tajniku Sjedinjenih Američkih Država Antonyju J. Blinkenu pismo u kojem su izrazili zabrinutost zbog nedavnih izjava Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan, u vezi sa izbornom i ustavnom reformom u Bosni i Hercegovini.

Kako su ocijenili, Escobar je u suštini osudio bosanskohercegovačke građane na budućnost etničkih podjela, diskriminacije, progon i nepoštivanja ljudskih prava predlažući da Bosna i Hercegovina odustane od bilo kakvih pokušaja značajnije ustavne reforme prije pridruživanja Europskoj uniji.

Presude

Smatraju da bi se time očuvale etničke podjele jednog sustava koji daje prioritet konstitutivnim narodima koji su uvedeni Daytonskim mirovnim sporazumom, modalitetom koji je u presudama Europskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci iz 2009. godine, te predmetu Zornić iz 2014. godine konzistentno osuđivan kao diskriminatoran.

''Ovim presudama se Bosni i Hercegovini nalaže da prestane s diskriminacijom građana koji ili nisu podobni da se kandidiraju na izborima za visoke političke funkcije zbog svog statusa izostavljenih manjina ili zato što ne žele iskazati pripadnost jednom od konstitutivnih naroda'' - stava su u toj grupi.

Mišljenja su da su komentari specijalnog izaslanika Escobara o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji bez temeljne izborne reforme u suprotnosti s objavljenim očekivanjima koje Europska unija ima od Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da je u svom ''Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji'' Komisija upravo navela da etnički zasnovane izborne privilegije konstitutivnih naroda u njenom Ustavu ''nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima''.

U objavljenom mišljenju se ističe da su "stoga potrebne značajne dodatne reforme kako bi se osiguralo da svi građani mogu ostvariti svoja politička prava, u skladu sa presudom Europskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci".

U pismu Blinkenu, upozorili su i na kontinuirano destabilizirajuće postupanje predstavnika vlasti bh. entiteta Republika Srpska posebno podsjećajući na nedavno izglasavanje odluke o formiranju vlastitog pravosuđa i vojske.

Kurs američke vanjske politike

''Zaštićena daytonskom strukturom, diskriminacija je postala norma u Bosni i Hercegovini, zbog čega je i korupcija toliko rasprostranjena. Upravo bi ove prijetnje nacionalista trebale biti prioritet u vanjskoj politici SAD-a u BiH i one bi se trebale spriječiti temeljnim izmjenama Ustava onako kako je naloženo u odlukama Europskog suda za ljudska prava'' - navodi se u pismu.

Na kraju su apelirali na državnog tajnika da ispravite kurs američke vanjske politike u Bosni i Hercegovini ka podršci demokratskim vrijednostima i ljudskim pravima, rečeno je u pismu koje potpisuje prof.dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitet Southern Connecticut i drugi američki i bh. intelektualci.

Pismo su poslali i Gabrielu Escobaru, zamjeniku pomoćnika tajnika Ureda za europske i euroazijske poslove državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država te veleposlaniku SAD-a u BiH Michaelu Murphyju.

Kopirati
Drag cursor here to close