Nešto novo?

Opet nas nema u Americi, diplomacija zakazala

Na preliminarnoj listi nije bilo ni Srbije ni Kosova kao sudionica, međutim njihove diplomacije poduzele su aktivnosti, pa su sada na listi.
Vijesti / Flash | 26. 11. 2021. u 08:03 BHRT
BiH ne sudjeluje na Summitu za demokraciju u SAD-u

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je jedina u regiji Zapadnog Balkana koja neće sudjelovati na Summitu za demokraciju 9. i 10. prosinca koji organizira Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a. Na listi nisu ni Rusija ni Kina.

Na upit zašto BiH ne sudjeluje - je li riječ o odluci same države ili ipak odluci SAD-a, iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i Ministarstva vanjskih poslova novinari nisu dobili obrazloženje. Konkretan odgovor nisu mogli dobiti ni novinari od State Departmenta, no ipak odogovor se na neki način, kako kaže novinar Glasa Amerike, može naslutiti.

"Dio odgovora se može naslutiti iz njihovih riječi da će nastojati angažirati sve zemlje unutar ili van okvira Summita na borbi protiv nazadovanja u demokraciji, borbi protiv korupcije i na promoviranju ljudskih prava te da će u budućnosti nastojati uključiti sve zemlje koje budu prihvatile te ciljeve'', rekao je Dino JAhić, novinar ''Glasa Amerike''.

Nešto ranije, na preliminarnoj listi nije bilo ni Srbije ni Kosova kao sudionica, međutim njihove diplomacije poduzele su aktivnosti, pa su sada na listi.

Međutim, iz BiH nije bilo nikakvih reakcija niti politike a ni diplomacije, poručuje Jahić. A to veleposlanik BiH pri UN-u komentira krahom bh. diplomacije.

"Nedopustivo je da mi ne budemo na toj listi sa stanovišta naše diplomacije odnosno promocije Bosne i Hercegovine i prema tome diplomacija je morala učiniti tih 70 posto napora da se mi nađemo na toj listi i da izađe sa argumentima zašto bi bilo pozitivno'', rekao je Sven Alkalaj, veleposlanik BiH pri UN-u.

Međutim, manja odgovornost bi se mogla prepisati i odluci SAD-a i njihovoj administraciji koja smatra da nismo dovoljno učinili, posebno na rješavanju aktualne političke blokade. Koja je osnov, kako tvrdi bivši minstar vanjskih poslova BiH da naša zemlja gubi pozicijui na međunarodnoj sceni.

"Oni su inzistirajući samo na svojim stranačkim interesima doveli do ove krize u kojoj se BiH nalazi i doveli su do toga da nam rejting na međunarodnoj sceni nikada nije bio niži'', rekao je Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

I tako je BiH ostala jedina zemlja Zapadnog Balkana koja neće pristupiti ovom skupu. Summit demokracije, prvi u mandatu Joea Bidena, bit će organiziran 9. i 10. prosinac sa 111 zemalja sudionica.

Kopirati
Drag cursor here to close