Helez

BiH će prvi put kupiti metke sama od sebe

Inflacija, koja nije bila mala u Bosni i Hercegovini, 'pojela' je dobar dio osobnih primanja vojnika, mišljenja je Helez…
Vijesti / Flash | 30. 03. 2023. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Načelno, bolji je vojni dio od civilnog dijela. U vojnom dijelu je daleko više osoba i to me raduje. Znate kako je vojska, ide naredba i ona se provodi tako da to funkcionira dobro. Sad imate ovo financiranje Oružanih snaga, tu su bili veliki problemi u proteklom periodu i to je posljedica opstrukcija, nerada prethodnog saziva Vijeća ministara, neusvajanja proračuna na vrijeme", rekao je u intervjuu Jedan ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

Inflacija, koja nije bila mala u Bosni i Hercegovini, 'pojela' je dobar dio osobnih primanja vojnika, mišljenja je Helez, tako da je sve manje bilo isplativo biti pripadnik Oružanih snaga.

"U jednom periodu i kada je bila ona politička kriza, u vrijeme inflacije i devalvacije, bio je jedan period kritičan gdje su počeli napuštati u nekom značajnijem broju vojnici Oružane snage i tražiti zaposlenje gdje je veća plaća, gdje su veća primanja. Ove godine proračun je povećan znatno i već se vraća interes, po ovom natječaju koji već ide, jer značajno su povećana primanja, odnosno bit će povećana primanja pripadnika Oružanih snaga", rekao je u razgovoru za BHRT Helez.

''Danas sam zapovjednici NATO-a za Bosnu i Hercegovinu rekao da mi imamo u Ministarstvu odbrane BiH tri vanjskopolitička vojna cilja. Kad me pitala koji su to ciljevi ja sam rekao: Broj jedan NATO, broj dva NATO i broj tri NATO'', rekao je.

Helez ističe kako je integriranje Bosne i Hercegovine u NATO jedini cilj njegovog ministarstva, a ne ''nikakve Rusije i nikakvi Irani''. Smatra da takvo opredjeljenje dijeli više od 90 posto stanovnika Bosne i Hercegovine.

Ministar Helez je najavio kako će Bosna i Hercegovina prvi put pokušati nabaviti streljivo i vojnu opremu od domaće namjenske industrije.

''Mi sad plaćamo municiju 40 posto više u odnosu na neke države iz okruženja zbog brojnih procedura. Danas sam imao sastanak sa ljudima iz agencije koja pravi pravilnik i mislim da ćemo to predati na Vijeće ministara, te ćemo pokušati da nabavljamo neku opremu i municiju iz naših domaćih izvora. Time ćemo poboljšati rad namjenske industrije i otvoriti nova radna mjesta'', kaže Helez.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close