Hans-Peter Bartels

Katastrofalne procjene njemačke vojske; zapuštena, na dnu i praznih skladišta

Mada su se ruske oružane snage u Ukrajini pokazale iznenađujuće nesposobnim, Njemačka sa sadašnjim stanjem u arsenalu ne bi tjedan dana izdržala ni takav napad.
Vijesti / Svijet | 21. 03. 2023. u 19:40 dpa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je desetljećima erodirala svoju vojnu moć, a sa Angelom Merkel "letjela naslijepo", ocijenio je u utorak nekadašnji državni povjerenik za obranu Hans-Peter Bartels.

Bartels je na konferenciji instituta Denkfabrik R21 o "Njemačkoj poslije ere Merkel" dugogodišnju kancelarku oštro kritizirao jer propadanje vojske dozvolila čak i poslije ruske aneksije Krima 2014.

"Operativna spremnost Bundeswehra danas je na dnu. Da nije pod atomskim kišobranom SAD, Njemačka bi ovih dana provodila besane noći," rekao je Bartels, sada predsjednik Društva za politiku sigurnosti.

Prema njegovoj procijeni, mada su se ruske oružane snage u Ukrajini pokazale iznenađujuće nesposobnim, Njemačka sa sadašnjim stanjem u arsenalu ne bi tjedan dana izdržala ni takav napad.

Uz to, "poznat ogroman deficit" nastao tijekom desetljeća zapuštanja Bundesvera sada, zbog slanja oružja Ukrajini, zjapi još dublji. Municiju, samohodne haubice, raketne bacače i tenkove "trebalo je odmah naručiti od industrije," rekao je Bartels.

"Međutim, prošla je godina, a ništa nije urađeno," rekao je, opisavši "menadžment zaokreta" - kojeg je kancelar Olaf Scholz najavio po ruskoj invaziji Ukrajine - kao "katastrofu."

Kopirati
Drag cursor here to close