Zna zašto je BiH važna

U Bidenovoj kampanji i BiH

Biden zna zašto je Bosna i Hercegovina važna za SAD i zašto je u njihovom interesu osigurati da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita
Vijesti / Flash | 20. 10. 2020. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine. Od najtežih vremena rata i genocida, do stalne borbe za stabilnost i pravdu.

''Biden zna zašto je Bosna i Hercegovina važna za SAD i zašto je u njihovom interesu osigurati da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i krene naprijed u članstvo u NATO i Europsku uniju'', stoji u dokumentu "Vizija Joe Bidena za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom".

Politicki.ba ekskluzivno je objavio sadržaj tog dokumenta u kojem se, najprije, navodi što je Biden učinio za BiH do sada. Kada je 90-ih godina na Balkanu izbilo nasilje, senator Joe Biden imao je ključnu ulogu u nastojanjima Senata da se zaustavi genocid u BiH.

SAD ne može stajati po strani

Usprkos širokom protivljenju intervencijama u regji, Joe Biden je tvrdio Sjedinjene Države ne bi mogle stajati po strani dok su nevini civili silovani, ubijani i sahranjivani u masovnim grobnicama.

Bio je ključan u naporima da se promijeni dinamika na terenu u Bosni i Hercegovini, i na kraju, pomogao da se uvjeri Vlada SAD, kao i ključni europski saveznici da zaustave brutalnu kampanju genocida koju provodi Slobodan Milošević.

U srpnju 2008. godine Joe Biden je nagrađen nagradom „Srebrenica 1995“, što je bilo priznanje njegovim naporima da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini i promovira toleranciju u zemlji nakon sukoba.

U veljači 1991. godine Joe Biden sazvao je jedno od prvih saslušanja u Kongresu posvećenom predstojećem raspadu Jugoslavije i bio je jedan od prvih i najjačih glasova koji se oglasio protiv srpskih napada na Bosnu i Hercegovinu.

U travnju 1993. godine Joe Biden posjetio je Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Susreo se sa Slobodanom Miloševićem i optužio ga za učešće u ratnim zločinima.

Nakon tog putovanja, Biden je pozvao na ukidanje embarga na oružje Bosni i Hercegovini i zahtijevao da SAD predvode Zapad u odgovoru na srpsku agresiju.

Bliski interes za BiH i nakon Daytona

Biden je 30. srpnja 1993. godine predložio detaljan plan za opstanak Sarajeva, koji uključene odredbe za ukidanje embarga Ujedinjenih nacija na oružje za Bosnu i Hercegovinu, povećanje humanitarne pomoći i pojačan diplomatski pritisak na pregovore i sporazum o prekidu rata.

Nastavio je pokazivati bliski interes za Bosnu i Hercegovinu nakon Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, kojim je rat okončan.

Nakon putovanja 2001. godine u regiju, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Biden je Senatu podnio izvještaj u kojem se navodi da "Balkan nije strateška sporedna predstava".

Jugoistočna Europa ostaje ključna za sigurnost cijelog kontinenta i, samim tim, za Sjedinjene Države, "moramo se obvezati da ćemo biti angažirani na duge staze".

Jedno od prvih stranih putovanja Joea Bidena kao potpredsjednika SAD-a bilo je u Sarajevu. U svibnju 2009. godine obratio se parlamentu BiH, jasno stavljajući do znanja da je budućnost Bosne i Hercegovine u euroatlantskim institucijama, ali da bi se krenulo ka daljnjoj integraciji, rukovodstvo BiH mora učiniti više na premoštavanju etničkih podjela i u zajedničkom djelovanju u korist svih Bosanaca.

Biden sankcionirao Dodika

Tijekom administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, Sjedinjene Države, predvođene Joeom Bidenom, sankcionirale su Milorada Dodika zbog aktivne opstrukcije Daytonskog sporazuma, šaljući snažan signal da Sjedinjene Države neće tolerirati prijetnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Joe Biden zna da je, ako hoćemo da BiH uspije, potrebna stabilna i stalna podrška Sjedinjenih Država. Nažalost, pod predsjednikom Donaldom Trumpom utjecaj SAD u regionu je izblijedio jer je Europsku uniju smatrao za protivnika i dovodio je u pitanje vrijednost NATO saveza, piše politicki.ba.

''Joe Biden će pozvati naše partnere iz Europske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama'', navodi se u dokumentu.

Kako se dodaje, Biden zna da je sada vrijeme za hrabro i odlučno vodstvo SAD-a u promoviranju i provođenju reformi i pomirenja, te će se ponovno obvezati na postizanje našeg dugogodišnjeg cilja Europe kao cjelovite, mirne i cjelovite.

''Obavezuje se da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržat će Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter'', rečeno je u dokumentu koji je objavljuje politicki.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close