Izbori u Americi

Trump ugrabio pažnju, Biden prednost

Sedamdesetčetverogodišnji Trump poručio je da je Biden senilan, da je lutka na koncu "radikalne ljevice" i da je "protiv Boga".
Vijesti / Svijet | 17. 08. 2020. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su mu gafovi česti, a pojavljivanje u javnosti rijetko, demokratski predsjednički kandidat Joe Biden po anketama ima veliku prednost uoči predsjedničkih izbora u studenome koji će zbog pandemije koronavirusa i ekonomske krize biti referendum o Donaldu Trumpu

Trump zbog covida-19 ne može održavati omiljene mu političke skupove, ali je svoj predsjednički položaj maksimalno iskoristio da ostane u centru pažnje javnosti.

S druge strane, sedamdesetsedmogodišnji Biden pojavio se samo na nekoliko događaja u sklopu kampanja i od sredine ožujka većinu je vremena proveo u svome domu u Wilmingtonu u državi Delaware.

Rijetkim javnim nastupima Biden je minimalizirao mogućnost da se zarazi koronavirusom, ali i da pogriješi.

Sudeći po anketama, to mu se isplatilo.

Prema stranici Real Clear Politics, koja daje prosjek svih relevantnih anketa na nacionalnoj razini, Biden ima 7,9 posto prednosti nad Trumpom. I što je još važnije, vodi u većini ključnih država.

Allan Lichtman, profesor povijesti na Američkom sveučilištu u Washingtonu, točno je predvidio rezultat svih američkih predsjedničkih izbora od 1984., uključujući iznenađujuću Trumpovu pobjedu 2016.

Lichtman predviđa da će na izborima 3. studenoga pobijediti Biden, američki potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

"To uopće nema veze s Joeom Bidenom", kazao je Lichtman u intervjuu za AFP.

"To ne ovisi niti o karakteru Donalda Trumpa", dodao je.

Lichtman svoju prognozu temelji na onome što naziva "13 ključeva Bijele kuće".

Među njima su i sljedeća pitanja: Koliko je jaka američka ekonomija? Postoje li društveni nemiri? Natječe li se aktualni predsjednik? Je li predsjednik karizmatičan? Je li njegov protivnik karizmatičan?

Zadnji "ključ", navodi Lichtman, Biden ne ispunjava.

"On je vrlo suosjećajan i iskren čovjek, ali nije poticajan", kazao je.

Neuspješan mandat

Lichtman je krajem prošle godine kazao da Trump ima dobre šanse za reizbor.

"Nakon toga je napravio kolosalnu pogrešku jer je mislio da može izbjeći krizu koja je pogodila zemlju, pandemiju, krizu socijalne pravde i ekonomski pad", kazao je Lichtman.

"To tako ne funkcionira i njegov je rezultat neuspješan mandat", dodao je.

S više od 169 tisuća mrtvih i više od 5, 3 milijuna zaraženih koronavirusom, SAD je u apsolutnim brojevima zemlja najteže pogođena koronavirusom, a ekonomija je na koljenima.

Uz to, ubojstvo crnca Georga Floyda izazvalo je prosvjede širom zemlje protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Trumpov odgovor na pandemiju i prosvjede jako se kritizirao, a podrška Bidenu rasla je u anketama.

Bivši potpredsjednik imao je mogućnost samo promatrati razvoj događaja i čekati da se Trump sam uništi. Zato ga predsjednikov izborni stožer optužuje da se svo vrijeme skriva u svom podrumu u Wilmingtonu.

"Svojom vrlo suzdržanom kampanjom održao je fokus na predsjedniku Trumpu", navodi Christopher Arterton, profesor emeritus političkog menadžmenta na Sveučilištu George Washington.

Zbog načina na koji Trump upravlja krizama mnogi su birači promijenili svoj stav iz 'neodlučan' u 'neću glasati za njega', kazao je Arterton.

Džokeri

Usprkos Bidenovu vodstvu, Lichtman i Arterton ne misle da je Bidenova pobjeda sigurna.

"On (Trump) će učiniti sve, on je beskrupulozan", kazao demokrat Lichtman.

Sedamdesetčetverogodišnji Trump poručio je da je Biden senilan, da je lutka na koncu "radikalne ljevice" i da je "protiv Boga".

To će mu moći reći u lice, i čuti odgovor, na tri debate u rujnu i listopadu.

Unatoč svojoj računici, Lichtman još nije siguran u Bidenovu pobjedu zbog dviju stvari koje ne ulaze u njegove "ključeve".

Prva je to što će Trump učiniti sve da oteža dopisno glasanje jer smatra da mu ono neće ići u prilog, a druga "ruska intervencija".

"Znamo da Trump neće učiniti ništa da je spriječi, nego će je opet prigrliti", kaže Lichtman.

"To su dva Trumpova džokera. Niti jedan sustav to ne može uzeti u obzir", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close