Ništa od slavlja

Bh. županija zabranila proslavu Dana žena

Zeničko-dobojska županija zabranila je organiziranje bilo kakvih zabava povodom Dana žena, 8. ožujka zbog pogoršanja epidemiološke situacije u BiH.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2021. u 14:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojske županije, uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u BiH, donio je tri nove naredbe.

Naime, ona koja će najviše razočarati pripadnice ljepšeg spola je zabrana organizacija bilo kakvih zabava povodom Dana žena, 8. ožujka.

Tako je naređeno nadležnim inspekcijskim i policijskim organima da pojačaju nadzor nad provođenjem propisanih epidemioloških mjera, posebno u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima.

Od svih domova zdravlja u ZDŽ zatraženo je da što hitnije uspostave sustav aktivnog praćenja oboljelih u kućnim uvjetima u skladu s odredbama Revidiranog kriznog plana postupanja u uvjetima pandemije virusa Covid-19.

Član Kriznog stožera i ravnatelj Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić rekao je da su nove naredbe donesene s ciljem osiguravanja što boljeg provođenje epidemiloških mjera.

"Naredba vezana za zabranu organizacije osmomartovskih zabava je preventivne naravi, kako bi se smanjio rizik od eventualnog širenja infekcije. Nažalost, morat ćemo u uvjetima pandemije obilježiti Dan žena na drukčiji način kako bismo smanjili rizik od prenošenja bolesti jer upravo skupovi takve vrste predstavljaju najveći rizik", kazao je Huseinagić.

Posljednjih sedam dana u ZDŽ registirano je oko 400 novih slučajeva infekcije, ali Huseinagić ističe da problem nije ukupan broj slučajeva, jer je taj broj ranije bivao znatno veći, nego su problem teški slučajevi koji značajno opterećuju zdravstvene ustanove.

"Bez obzira što je Kantonalna bolnica Zenica značajno povećala kapacitete za intenzivno liječenje, ti kapaciteti su pri kraju. Stoga je donesena naredba da domovi zdravlja ubrzaju primjenu novijeg pristupa, a to je da pacijenti ne budu prepušteni sebi nego pod aktivnim praćenjem zdravstvenih profesionalaca", rekao je Huseinagić.

U KBZ-u trenutno je hospitaliziran 91 pacijent s dijagnozom Covid-19. Riječ je o pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a to podrazumijeva pacijente sa obostranom upalom pluća i pacijente koji trebaju potporu kisikom.

Načelnica Odjela za infektivne bolesti KBZ-a Eldira Hadžić rekla je da se čak 90 posto pacijenta nalazi na potpori kisikom, a ostatak su pacijenti koji su u završnoj fazi liječenja.

"Uglavnom se hospitaliziraju stariji pacijenti, mada zadnjih dana imamo i nešto mlađe pacijente. To su većinom pacijenti koji su dugotrajno liječeni u kućnim uvjetima", rekla je dr. Hadžić.

Kopirati
Drag cursor here to close