Pritisci na urednike

BH novinari zatražili zaustavljanje cenzure na BHRT-u

Iz Udruženja su zatražili od menadžmenta BHRT-a potpuno poštivanje slobode izražavanja, prava novinara i svih drugih medijskih djelatnika.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2018. u 18:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od Poslovodnog odbora Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) zaustavljanje svih oblika cenzure i izravnih pritisaka na urednike i novinare BH radija 1 i BHT1, uključujući i instrukcije o tome koje vijesti mogu, a koje ne mogu biti objavljene u Informativnom programu.

Iz ovog udruženja podsjećaju da su urednička neovisnost i samostalno donošenje profesionalnih odluka dio prava na slobodu izražavanja i slobode medija, koje ni pod kakvim okolnostima ne bi smjele biti dovedene u pitanje odlukama menadžmenta BHRT-a ili njihovim direktnim uplitanjem u sadržaj vijesti javnog RTV servisa.

Posebno zabrinjavajućim nazvali su činjenicu da je izravnim  nalogom direktorice BH radija 1 Pejke Medić spriječeno objavljivanje saopćenja Sindikalne organizacije BHRT-a u četvrtak, 22.marta, uz obrazloženje da je to "manjinski sindikat" s kojim menadžment ne pregovara.

''Slijedom te ili neke druge instrukcije saopćenje nije objavljeno ni u Dnevniku u 19.00 sati na BHT1, iako sadržaj priopćenja ničim nije bio sporan, nije je odstupao od etičkog kodeksa i sadržaja niza drugih, ranije objavljenih saopćenje Sindikalne organizacije BHRT-a, kao i javnih reagiranja Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u'', napominju iz Udruženja u priopćenju.

Upravni odbor BH novinara podsjetio je članove Poslovodnog odbora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, Pejku Medić i Nikolu Markovića da ne postoji zakonska osnova niti odredbe Uređivačkih načela PBS, kao ni bilo koji drugi principi novinarske etike i međunarodni standardi slobode medija koji dopuštaju ili mogu opravdati cenzuru, pritisak na novinare i urednike.

''Posebno je nedopustivo novinarske vrijednosti i slobodu objavljivanja vijesti i drugih informativnih sadržaja dovoditi u vezu s "pregovorima" između menadžmenta BHRT-a i sindikata, bio on većinski ili manjinski'', navedeno je u priopćenju.

Upravni odbor BH novinara podsjetio je menadžment BHRT-a da još nije umanjena profesionalna šteta i rušenje ugleda BHT1, prouzrokovanih zabranom, pa naknadnim dosnimavanjem i objavljivanjem intervjua s direktoricom Kliničkog centra Sarajevo Sebijom Izetbegović, a već sada svjedoči se novom ''profesionalnom skandalu i neprimjernom postupanju članova menadžmenta''.

Stoga su iz Udruženja u priopćenju zatražili od menadžmenta BHRT-a potpuno poštivanje slobode izražavanja, prava novinara i svih drugih medijskih djelatnika, te zaustavljanje cenzure, represije i kršenja ljudskog dostojanstva novinara u državnom javnom servisu.

Kopirati
Drag cursor here to close