Dom naroda

Bez podrške Izvješćima o radu i poslovanju RTV FBiH

''Činjenica je da su Hrvati najviše nezadovoljni programima FTV-a i načinom njihova izvještavanja kad su u pitanju teme koje se tiču pripadnika ovog naroda.''
Vijesti / Flash | 21. 07. 2022. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH okončao je danas, pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, 19. redovitu sjednicu.

Podršku izaslanika, uz ostalo, dobio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Federacije BiH kao i Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i malodobnicima u Federaciji BiH koji je dobio jednoglasnu podršku.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za privatizaciju kao i Nacrt zakona o sportskim klubovima u F BiH nisu dobili podršku većine u Domu naroda. Ona je izostala i prilikom glasanja o Nacrtu zakona o kinematografiji i audiovizualnom stvaralaštvu F BiH poredlagatelja Aljoše Čampare.

Na ovaj zakon pozitivno mišljenje nije dalo ni zakonodavno- pravnog povjerenstva koje je konstariralo kako ne postoji ustavni temelj za donošenje ovog zakona jer oblast kulture je u isključivoj nadležnosti federalnih jedinica, kantona, odnosno županija dok Federacija BiH ima koordinirajuću ulogu u ovoj oblasti.

''Skupštinama županija, odnosno kantona u kojim smo svi mi zastupnici ostavljena je mogućnost da urede ovu oblast i Sarajevska županija je to već učinila. Da bi Federacija BiH mogla donijeti ovaj zakon morala je prenijeti ustavne nadležnosti sa županija na Federaciju BiH, a to nije urađeno'', istaknula je Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta, ujedno i izaslanica u Domu naroda.

Uz burnu raspravu, izostala je i podrška izaslanika Doma naroda Izvješćima o radu i poslovanju Radio- televizije Federacije BiH za 2018. i 2019. godinu. Menadžent ove tv kuće kojoj je osnivač Parlament Federacije BiH na čelu s direktorom Džemalom Šabićem optužen je za dovođenje u zabludu oko visine plaćenih kazni zbog kršenja različih kodeksa te pristranosti i političke obojenosti kad je u pitanju uređivačka politika. Najviše optužbi iznijeli su izaslasnici Kluba Hrvata.

U raspravi je problematizirana i činjenica da je direktoru kao i članovima Upravnog vijeća istekao mandat prije devet, odnosno deset godina zbog čega je upitna zakonitost rada ove javne tv kuće.

''Činjenica je da su Hrvati najviše nezadovoljni programima FTV-a i načinom njihova izvještavanja kad su u pitanju teme koje se tiču pripadnika ovog naroda. Menadžent FTV-a ne pita se zašto smo mi nezadovoljni i ponašaju se na isti način kao i u slučaju nametanja Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kao takvi mediji, rame uz rame s političarima, snose odgovornost za stanje u BiH'', istaknuo je Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata.

U nastavku sjednice izaslanici u Domu naroda, među ostalim, usvojili su Zaključak o dopuni Odluke o listi lijekova Fonda solidarnosti F BiH kojeg je predložila skupina izaslanika iz Tuzlanske županije, Izvješće o poslovanju JP ''Željeznice FBiH'' Sarajevo d.o.o za 2019. godinu kao i dva izvješća o zaduženju.

Nova sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održat će se 28. srpnja, najavio je predsjedatelj ovog doma Tomislav Martinović, navedeno je u priopćenju Doma naroda PFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close