Sabiranje oduzetog

Bez obzira na upozorenja Solak nezakonito potrošio više od 18 milijuna maraka?!

Sav ovaj novac koji je, naglašava Žurnal, javni novac, potrošen je na osnovu člana 10, točki b) i d) Zakona o javnim nabavkama.
Vijesti / Flash | 12. 05. 2020. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Federalna uprava civilne zaštite i Fahrudin Solak su mimo Zakona o javnim nabavkama potrošili više od 18 milijuna maraka za nabavku medicinske i druge opreme. Svjesno kršeći Zakon o javnim nabavkama kupljeni su kreveti s madracima i posteljinom, lanč paketi, karbonske grijalice za šatore, razna medicinska oprema...'', objavio je Žurnal.

Dino Cviko na Žurnalu piše kako su FUCZ i njen direktor od početka godine, izuzimajući se od primjene Zakona o javnim nabavkama, potrošili više od 18 milijuna maraka na kupovinu razne opreme te da je, osim što su na ovaj način plaćali komunalne usluge (oko 30.000 maraka), nabavljena i razna medicinska i druga oprema.

Milijunske maline

''Najviše novca, odnosno oko devet milijuna maraka bez PDV-a potrošeno je na 100 komada inverzivnih respiratora'', navodi Žurnal.

Portal pudsjeća kako je uvoznik respiratora “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, firma koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu Fikreta Hodžića te da su, akon niza otkrivenih nepravilnosti kada je riječ o nabavci respiratora, SIPA i Tužiteljstvo BiH pokrenuli istragu.

''Nešto manje od četiri milijuna maraka FUCZ je izdvojila za 150.000 testova za detekciju koronavirusa. Ta nabavka uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Solak potpisao ugovor s firmom Cubicus o nabavci 20.000 testova'', navodi Žurnal i podsjeća kako je navedena kompanija registrirana kao kompanija za izradu namještaja, te da su FUCZ-u preprodali testove po višestruko višoj cijeni. FUCZ je za ovu nabavku izdvojila oko milijun i 150 tisuća maraka bez PDV-a.

''Osim navedenih, FUCZ je kupila još 20.000 testova. To je bila treća nabavka testova za detekciju koronavirusa. Ovoga puta je izdvojeno nešto manje od milijun i 150 tisuća, a ugovor je zaključen isti dan kada i ugovor za nabavku 150.000 testova. Brisevi s viral transportnim medijem (20.000 komada) plaćeni su 100.000 maraka. Milijun i 700 tisuća maraka plaćeno je 50.000 zaštitnih odijela, a zaštitna odijela, odnosno kombinezoni kupljeni su još četiri puta'', navodi se u tesktu.

Točke za nabavke

Tako je prvo 30. ožujka plaćeno oko 650 tisuća maraka za 1.000 komada jednokratnih kombinezona, te 30.000 komada medicinskih maski. Desetak dana kasnije se za nabavku 500 dvokomponentnih zaštitnih odijela izdvojilo 50.000 maraka. Nešto ranije je 3.500 zaštitnih naočala, 700 zaštitnih odijela i 5.000 zaštitnih maski plaćeno oko 80.000 maraka, te je 1.000 višekratnih varenih zaštitnih odijela plaćeno 150.000 maraka. Na isti način nabavljeno je i 600 kreveta s madracem i posteljinom po cijeni od oko 160.000 maraka, 20 ručnih medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temperature za 66.000 maraka, 100 infracrvenih karbonskih grijalica za šatore oko 35.000 maraka, 500 lanč paketa za 3.800 maraka... Nabavljeno je i 10.000 komada vizira za lice, stotine hiljada raznih vrsta zaštitnih maski, zaštitnih rukavica, zaštitnih naočala, kao i stotine litara dezinfekcijskih sredstava'', piše Žurnal i navodi kako je, ''zaključno sa 7. svibnja, FUCZ mimo zakona potrošila ukupno 18.798.516,86 maraka bez PDV-a''.

Sav ovaj novac koji je, naglašava Žurnal, javni novac, potrošen je na osnovu člana 10, točki b) i d) Zakona o javnim nabavkama.

Posebne mjere sigurnosti

Ovaj član zakona precizira u kojim slučajevima je moguće izuzeće od primjene odredbi Zakona o javnih nabavkama. U točki d) praktično je opisano da se komunalije (voda, struja, smeće…) plaćaju na ovaj način. Od početka godine, FUCZ je na ovaj način potrošila oko 30.000 maraka, što nije sporno.

 

Međutim, svu navedenu medicinsku i drugu opremu FUCZ je nabavljala na osnovu točke b) u kojoj piše sljedeće: ''Od primjene ovog zakona izuzimaju se ugovori o javnoj nabavci čije izvršenje zahtijeva posebne mjere sigurnosti, u skladu sa zakonima u Bosni i Hercegovini''.

''Za FUCZ, dakle, izvršenje nabavki medicinskih kamera, kreveta s madracem i posteljinom, lanč paketa, karbonskih grijalica za šatore i razne medicinske opreme zahtijeva posebne mjere sigurnosti?!'', piše dalje portal i navodi kako bi se u praksi, taj član zakona trebao primjenjivati ''samo onda kada je potrebno hitno (govorimo o nekoliko sati, maksimalno dan ili dva) nabaviti neku robu ili uslugu''.

Bitno je podsjetiti da je 17. ožujka direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin izdao priopćenje u kojem navodi da se ''u situaciji krajnje hitnosti, kada nije moguće primijeniti redovne postupke javne nabavke, ali ipak postoji dovoljno vremena, može koristiti pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci''.

Upozorenje

''Kada govorimo o tom postupku, govorimo o najnetransparentnijem postupku javne nabavke. Međutim, FUCZ i Fahrudin Solak nisu primijenili ni taj postupak, nego su se vodili drugim, već navedenim članom zakona na osnovu kojeg je primijenjeno izuzeće od primjene zakona'', navodi Žurnal.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

Samo nekoliko dana nakon izdanog priopćenja, Salčin izdaje još jedno u kojem upozorava ugovorne organe: ''U tom smislu najozbiljnije upozoravamo sva ugovorna tijela u BiH i njihoe rukovoditelje da ne čine spomenute zloupotrebe, jer će u suprotnom protiv ugovornih tijela i odgovornih osoba bitiu odmah podnesene prekršajne i kaznene prijave''.

''I pored navedenog upozorenja, FUCZ na čelu s Fahrudinom Solakom je nastavila primjenjivati zakonske odredbe koji se tiču izuzeća od primjene zakona. I ugovor za kupovinu repiratora zaključen je nakon Salčinovih upozorenja. Na ovaj način je, ponovimo još jednom, mimo Zakona o javnim nabavkama potrošeno blizu 19 milijuna maraka javnog novca'', navodi Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close