Zapelo oko Partizanskog groblja

Behram: Bešlić me uvjeravao da je Odbor legitiman

Predsjednik Udruge građana ''Mostarski krug'' Alija Behram reagirao je nakon što je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao da je predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog groblja nezakonito izabran
Vijesti / Flash | 22. 10. 2017. u 12:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokušaj Ljube Bešlića da ospori legitimitet izbora Mostarca Sergeja Sergia Šotrića na poziciji legalnog predsjednika Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja, predstavlja tek "naivnu političku ujdurmu gradonačelnika u tehničkom mandatu", jer u svom pismu na adresu članova Odbora i Agencije Stari grad nije ponudio ni jedan ozbiljan i prihvatljiv argument za takav njegov pristup, izjavio je za Fenu Alija Behram, predsjednik Udruge građana ''Mostarski krug''.

''Umjesto jasne podrške Odboru i glasnog poziva na puni aktivitet na čelu s novim, mladim, dinamičnim i dokazanim profesionalcem, menadžerom u oblasti kulture, ovakvim stavom praktički 'zakucava' stvari na samom početku i blokira novu i očekivanu građansku inicijativu u gradu na Neretvi ka obnovi i trajnom očuvanju ovog spomeničkog kompleksa godinama ozbiljno načetog prirodnim i ljudskim devastacijama najrazličitije vrste'', kaže Behram.

Kako sam kaže, gradonačelnika želi podsjetiti da je i osobno, kao predsjednik tog nevladine udruge, razgovarao s njim najavljujući skoru javnu tribinu ''Mostarskog kruga'' na kojoj sa građanima Mostara žele podijeliti i sva pitanja vezana za stanje, predstojeće rekonstrukcije i način trajnog očuvanja tog spomeničkog kompleksa, autora arhitekta Bogdana Bogdanovića.

''Složili smo se o potrebi hitne aktivacije Odbora, posebno nakon što je nedavno preminuo njegov predsjednik, Radmilo – Braca Andrić, s čime se Bešlić nedvojbeno složio. S njim sam o ovome najprije razgovarao u svečanoj dvorani Vladičanskog dvorau Brankovcu, navečer 10. listopada 2017.godine, neposredno nakon što smo zajedno nazočili književnoj večeri Mostarca, Vladimira Pištala, i promociji njegove knjige 'Sunce ovog dana – Pismo Andriću', a u okviru prve večeri 'Šantićevih večeri poezije'.

Gradonačelnik Bešlić mi je tada, najizravnije, stavio do znanja da se Odbor treba što prije sastati i izabrati novog predsjednika, po mogućnosti mlađe dobi. Rekao je čak da se on nikako i ne želi miješati oko izbora; 'tamo sjede ozbiljni i kompetentni ljudi', bio je njegov komentar. Ponovno smo se sreli i sutradan, tijekom sljedeće priredbe u okviru 'Šantićevih večeri poezije', u atriju Narodnog pozorišta prije nego što ćemo pogledali predstavu 'Sinovi umiru prvi', Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. I tada je, pred više osoba, ponovio svoj stav da Odbor treba konsolidirati kako bi profunkcionirao što prije, dodavši također: '... ionako je riječ o lobističkoj ulozi i aktivnosti Odbora, dok će struka raditi svoje'. Ovo su izvorne riječi Ljube Bešlića'', tvrdi Behram.

Predsjednik ''Mostarskog kruga'' podsjeća gradonačelnika Bešlića i na njegovo obećanje da će bez oklijevanja formalno staviti i svoj potpis ispod odluke o izboru novog predsjednika Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja, čim se Odbor sastane i izabere osobu za tu poziciju. U Agenciji ''Stari grad'', tvrdi, dobio je čak i potvrdu da je, zajedno s drugim članovima, na sjednicu Odbora pozvan i sam gradonačelnik Bešlić, kao i legitimni predstavnik UABNOR-a, ali se nisu pojavili.

Nakon što su članovi Odbora jednoglasno prihvatili prijedlog da se za novog predsjednika izabere Mostarac Sergej Sergio Šotrić, a osporavanje njihove odluke stiglo iz ureda gradonačelnika Bešlića, Behram kaže da je pozvao neke od aktivnih članova Odbora i tražio njihov komentar.

''Svi sa kojima sam razgovarao tvrde kako je ovakav pristup Ljube Bešlića ne samo nekorektan, nego i potpuno neprihvatljiv za članove Odbora, imajući u vidu da je Odbor u dosadašnjem radu još od kako je ustanovljen 2003. godine, uvijek djelovao samostalno i profesionalno, rukovodeći se savješću svojih članova i oslanjajući se na neporecive autoritete i karijere njegovih članova, među kojima su arhitekti Amir Pašić, Milica Dogan, Darko Minarik i Sejo Pintul, pravnici poput Mumina Isića i direktora Agencije 'Stari grad' Miralema Fajića, potom bivši rektor prof.dr. Mustafa Selimović, akademski kipar Florijan Mićković, bivši gradonačelnik Milivoj Gagro i drugi. Oni pitaju gradonačelnika što je zapravo bio smisao njegovog pisma, i nije valjda da je planirao da ovako izraslom timu građana Mostara 'sam izdiktira i nametne osobu na poziciji predsjednika','' naveo je.

Behram kaže kako je neugodno iznenađen potezom gradonačelnika Bešlića i tvrdi kako to nije rezultat iskrenog stava ''gradonačelnika u tehničkom mandatu'', nego onog drugog Ljube Bešlića, odnedavna na poziciji predsjednika Županijskog odbora HDZ-a.

Behram na kraju podsjeća i da su preminulog bivšeg predsjednika Odbora Radmila Bracu Andrića, a po svjedočenju sadašnjih članova, birali legitimno isključivo isti ovi članovi te da gradonačelnik nije imao nikakvog uticaja na tu odluku.

Kopirati
Drag cursor here to close