Grad Mostar je vlasnik

Gradonačelnik ne dopušta nikakvim udrugama obnovu Partizanskog

Partizansko spomen-groblje u Mostaru se lokacijski nalazi na katastarskoj parceli gdje nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.
Vijesti / Flash | 21. 10. 2017. u 21:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom sastanka Odbora za obnovu Partizanskog spomen-groblja u Mostaru koji je održan u subotu u Agenciji "Stari grad" Mostar i izbora predsjednika tog odbora, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputio je pismo Agenciji u kojem je, između ostalog, obrazložio da ne može izdati pismenu suglasnost na taj prethodno obavljen izbor.

Kako je u subotu ranije priopćeno iz te agencije za predsjednika Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru izabran je Sergio Šotrić.

Gradonačelnik Bešlić u svome pismu, između ostalog, podsjeća da je Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika na 24. sjednici održanoj od 19. do 23. siječnja 2006. donijelo odluku o proglašenju graditeljske cjeline - Partizansko spomen-groblje u Mostaru nacionalnim spomenikom BiH.

Dodaje da se Partizansko spomen-groblje u Mostaru se lokacijski nalazi na katastarskoj parceli kompleksa površine 79.248 m2 i u posjedu je Skupštine općine Mostar, dok je uvidom u zemljišnoknjižne knjige zemljišta kompleksa nacionalizirano i izuzeto od Biskupskog ordinarijata Mostar, kao i da na istom nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Odlukom gradonačelnika Grada Mostara br. 02-02-185713 od 31. siječnja 2003. formiran je Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru u sastavu: akademik Bogdan Bogdanović, Boris Podreka, Amir Pašić, Ekrem Krpo, Zdravko Gutić, Tihomir Rozić, Alija Bijavica, Milica Dogan, Florijan Mićković, Milivoj Gagro, Radmilo Andrić, Mumin Isić i Mustafa Selimović.

Predsjednik Odbora je bio Radmilo Braca Andrić, sve do trenutka njegove smrti, odnosno do 30. kolovoza 2017.

''Inicijativu za sastanak Odbora za obnovu s navedenim dnevnim direktor Agencije, sa naprijed navedenom nadležnošću, trebao je uputiti Gradu Mostaru - gradonačelniku inicijativu sa zahtjevom za održavanjem sastanka koji će organizirati Grad Mostar, ili delegirati obvezu Agenciji, kako bi se upražnjeno mjesto predsjednika i pojedinih članova Odbora, moglo obaviti u zakonitoj proceduri'', naveo je Bešlić.

Istaknuo je da Grad Mostar kao vlasnik kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru i glavni financijer obnove zajedno s Federalnim ministarstvom kulture i sporta u izradi Glavnog projekta sanacije, revitalizacije i zaštite Partizanskog spomen-groblja i Glavnog projekta rasvjete, ne može nikome izdati kopiju projektne dokumentacije za navedene projekte, pa ni Udruziu antifašista i boraca NOR-a Mostar.

''Grad Mostar kao vlasnik navedenih projekata je jedini nadležan da u suradnji s ostalim nadležnim federalnim instancama vlasti koje daju dozvole za obnovu nacionalnih spomenika, Agencijom "Stari grad" Mostar i nadležnim Odjelom za urbanizam, naravno uz podršku i inicijativu zakonito izabranog Odbora za obnovu kompleksa, radi određene zahvate, intervencije i radova na tom'', naveo je, između ostalog, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u pismu direktoru Agencije "Stari grad" Mostar Miralemu Fajiću.

Kopirati
Drag cursor here to close