Neustavni zakon

Bećirović i Komšić šalju na Ustavni sud Zakon o nepokretnoj imovini

Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske ipak usvoji prijedlog, Bećirović poziva nadležne institucije i agencije za provođenje zakona da postupe u skladu sa svojim nadležnostima.
Vijesti / Flash | 27. 12. 2022. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Denis Bećirović će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju da nenadležni entitetski zakonodavni organ usvoji Zakon o nepokretnoj imovini, navodi se u priopćenju člana predsjedništva Denisa Bećirovića povodom ponovnog stavljanja na dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske a povodom Prijedloga Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

''Prema sadržaju predloženog Zakona, radi o istom pravnom aktu koji je bio predmetom ocjene ustavnosti u predmetu broj: U-10/22, od 22. rujna 2022. godine, u kojem je Ustavni sud BiH donio Odluku o dopustivosti i meritumu, a kojom se utvrđuje da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, ''Službeni glasnik Republike Srpske'' broj: 29/22, jer je to, u skladu sa članom I/1, članom III/3.b) i članom IV/4.e) Ustava Bosne i Hercegovine, u nadležnosti Bosne i Hercegovine. Istom odlukom, Ustavni sud BiH je, u skladu sa članom 61. stav (2) Pravila Ustavnog suda, stavio van pravne snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, a prema članu 61. stav 3. Pravila Ustavnog suda BiH, Sud je odlučio da predmetni neustavni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda BiH u ''Službenom glasniku BiH'''', navodi Bećirović, dodajući da je ista Odluka Ustavnog suda BiH objavljena i u službenim glasilima entiteta Republika Srpska, Federacije BiH, te Brčko Distrikta BiH.

Neustavno i nezakonito u korist institucija

''Prema raspoloživim informacijama s terena, nepokretna imovina koja se na neustavan način ponovo pokušava urediti neustavnim zakonima bh. entiteta Republike Srpske, u nekim jedinicama lokalne samouprave neustavno i nezakonito se knjiži u korist entitetskih institucija, jedinica lokalne samouprave, javnih poduzeća i javnih ustanova koje je osnovao ovaj entitet, što predstavlja eklatantno kršenje Ustava BiH, Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije iz 2001. godine, prema kojem se sva nepokretna imovina vodi kao državna, zatim, odluka Ustavnog suda BiH, ali i Daytonskog mirovnog sporazuma, a prema kojima je uređenje državne imovine u isključivoj nadležnosti državnih institucija Bosne i Hercegovine'', naveo je Bećirović.

S obzirom da se radi o ponovljenom pokušaju usvajanja istog, neustavnog Zakona, odnosno kontinuiranom kršenju Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH od entitetskih vlasti Republike Srpske Bećirović poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske da Prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, iz prosinca 2022. godine, odbije kao neustavan i bez pravnog osnova za njegovo donošenje.

Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske ipak usvoji prijedlog, Bećirović poziva nadležne institucije i agencije za provođenje zakona da postupe u skladu sa svojim nadležnostima.

Poziv Tužiteljstvu i OHR-u

''Pozivam Tužiteljstvo BiH da, u okviru svoje nadležnosti, pokrene postupak protiv svih odgovornih osoba zbog neprovođenja konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kršenja Ustava BiH'', navodi Bećirović pozivajući i OHR odnosno Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da, u okviru svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju, poduzme mjere kojima će se osigurati provođenje odluka Ustavnog suda BiH, kao i onemogućiti kontinuirano kršenje Ustava BiH.

''Na kraju, naglašavam da ću, kao član Predsjedništva BiH, podnijeti i apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju da nenadležni entitetski zakonodavni organ usvoji neustavan Zakon o nepokretnoj imovini'', kaže Bećirović.

Podsjetimo i Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) najavio je da će podnijeti apelaciju protiv zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Komšićeva apelacija

Komšić je najavio apelaciju pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine dan uoči razmatranja spomenutog zakona u Narodnoj skupštini RS (NSRS).

"S obzirom na to da nije kažnjen, nego nagrađen za antiustavno djelovanje (Milorad) Dodik (predsjednik SNSD-a i predsjednik RS-a) nastavlja s podrivanjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o imovini, tu već imamo presudu Ustavnog suda gdje su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta RS. Ako ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podnesena apelacija Ustavnom sudu", najavio je.

Dodik, kaže Komšić, očito forsira i nada se tome da ćemo mi odustatati od toga da sve što je neustavno osporavamo pred Ustavnim sudom.

''Naravno, za ovakvo djelovanje odgovornost snose i stranci koji svojim ponašanjem ohrabruju antiustavno djelovanje Dodika i skupštine RS-a. Od Osmorke, koja tvrdi da se Dodik promijenio, ne očekujem da poduzmu bilo šta", zaključio je Komšić.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je po zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine utvrdio da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja se odnosi na nepokretnu imovinu. Visoki predstavnik Christian Schmidt je suspendovao zakon o nepokretnoj imovini, koji je NSRS ranije usvojio.

Kopirati
Drag cursor here to close