Reagiranje

Savjetnik brani susret s Dudakovićem

''Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila protiv Srba. Naprotiv, u njenim redovima časno su se borili i Srbi'', rećeno je iz Bećirovićevog ureda.
Vijesti / Flash | 08. 08. 2023. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom javnog istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića u kojem je susret člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sa nekadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine generalnom Atifom Dudakovićem ocijenio kao čin usmjeren protiv srpskog naroda i bosanskohercegovačkog entiteta RS oglasio se Mehmed Pargan, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

''Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je legalna i jedina međunarodno priznata vojna formacija tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ona nije počinila genocid poput Vojske RS, čije je kompletno rukovodstvo, kao i rukovodstvo, u Daytonu ozvaničenog entiteta, presuđeno za genocid, udruženi zločinački poduhvat ili masovne ratne zločine'', istaknuo je Pargan.

Kako navodi, Armija Republike Bosne i Hercegovine branila je državu Bosnu i Hercegovinu u njenim povijesnim i međunarodno priznatim granicama, upravo od agresije i genocida.

''Ideologija, na kojoj je zasnovana politička ideja kojoj Nešić pripada, danas glorificira zločince i zločine, presuđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Nešić i njegova politička klika ponose se onim čega se cijeli svijet stidi'' - naveo je.

Pargan je istaknuo da general Atif Dudaković nije presuđen za ratne zločine i nije kriv sve dok se ne dokaže. Zabrinjavajuće je da ministar sigurnosti prejudicira sudske presude i na ovaj način javno vrši pritisak na bosanskohercegovačko pravosuđe.

Važno je istaći, navodi Pargan, da su građani Bosne i Hercegovine zahvalni generalu Dudakoviću i Petom korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine što su obranili Bosansku krajinu, upravo od onih koje Nešić i njegovi stranački drugovi danas slave.

''Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila protiv Srba. Naprotiv, u njenim redovima časno su se borili i Srbi, za svoju državu Bosnu i Hercegovinu i zajedno s drugim braniteljima, ponosno sačuvali njenu neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet.

Na temeljima te borbe i danas se zalažemo za zemlju slobodnih i ravnopravnih ljudi, jednakih pred zakonom. Kao ministar sigurnosti, Nenad Nešić je odgovoran za sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine a ne samo jedne etničke grupe. Nažalost, njegovo dnevnopolitičko djelovanje, zasnovano na produbljavanju međunacionalnih tenzija, na granici potpirivanja opasne međunacionalne mržnje, više je u funkciji destabiliziranja zemlje - zaključio je Mehmed Pargan, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića'', priopćeno je iz Bećirovićevog ureda

 

Kopirati
Drag cursor here to close