Polaganje vijenaca

Antifašisti u Mostaru: Borba protiv fašista traje i danas

''Imamo fažizam danas u vidu rata, negiranja ljudski prava, negiranja državnosti, tako da je on i danas prisutan'', poručeno je iz Mostara.
Vijesti / Flash | 09. 05. 2022. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas je dan pobjede nad fažizmom u Drugom svjetskom ratu, ali reperi fašizma se pojavljuju danas, ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu. Fašizam kao fašizam nije pobijeđen, samo ima drugačije oblike. Imamo ga danas u vidu rata, negiranja ljudski prava, negiranja državnosti, tako da je on i danas prisutan'', poručeno je danas na okupljanju na Partizanskom groblju povodom dana borbe protiv fašizma.

Okupljanje je upriličeno u povodu 77. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, te Dana Europe, koje je organiziralo Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar, poziva na polaganje cvijeća i odavanje pošte poginulim antifašistima u Drugom svjetskom ratu.

''Jedinstvena je poruka da stojimo iza platforme za antifašističko djelovanje u društvu, ne iza stranke ili pravca, nego svi građani koji se osjećaju antifašistima, kako on nije samo privilegija nas koji pričamo o tome, nego onih koji djeluju na pozicijama antifašizma, u pravosuđu, školstvu i svim ostalim mjestima, svi su nagriženi novim oblicima fašizma, popust tihog ubijanja ljudi, nestanka i slično. Zar nas je moralo 300.000 pored rata moralo napustiti pored milijuna koji su otišli u ratu spašavajući goli život. Koja je razlika od toga, i od ovoga danas kad mladi odlaze nakon škole'', naveo je Miralem Žajo.

''Ovdje nemamo ništa da radi, nemamo radne snage, imamo ljude koje se nemilosrdno iskorištava za bijedne pare s kojom ne može prehraniti obitelji. Nas sedam je živjelo od jedne radničke plaće moga oca, iškolovao je četvero djece...

Hvala radnicima parkova, iako su ovo mogli napraviti cijeli travanj, da ga očiste i srede. Mi više godina tražimo da se sretnemo sa gradonačelnikom, i prethodnim, a i ovim, koji kažu da su gradonačelnici svih građana. Mi nailazimo na zatvorena vrata.

Kamene ploče su polomljene, zamijenjene su ispreturane, bile su točno poredane ploče i na obnovljenom spomeniku, i nije u pitanju samo ovaj spomenik, šta je sa svim ostalima spomenicima iz svih ratova, šta je sa spomenikom ranjenicima, tko danas govori šta je napravljeno 1943. i šta su partizani napravili. 4.000 ranjenika je spašeno, i prošli su preko improviziranog mosta, danas nema 4.000 ljudi da pređe da se podjete toga'', rekao je Žajo.

Kopirati
Drag cursor here to close