Različiti rezultati

Anketa o anketi: Vjerujete li policiji?

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 10:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati istraživanja u okviru regionalnog projekta "Puls integriteta i povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu" pokazali su da više od 60 posto ispitanih građana u Bosni i Hercegovini ima povjerenja u policiju te da, generalno, šest zemalja regije ima prilično visok stupanj povjerenja u rad policijskih snaga.

To je izjavio projektni direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) Armin Kržalić povodom današnje prezentacije rezultata spomenutog istraživanja, koju su danas u Sarajevu organizirali Regionalna mreža organizacija civilnog društva Pointplus i CSS.

Kržalić je istaknuo da u prosjeku stupanj povjerenja u zemljama regije koje su obuhvaćene istraživanjem - Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Albaniji i BiH, iznosi oko 58 posto, što je iznad polovične većine.

Ipak, napomenuo je, na području BiH više od jedne trećine građana, njih 37 posto, nema povjerenja u rad policijskih institucija. Generalno, kaže, policiji najviše vjeruju mladi ispitanici, odnosno osobe od 18 do 30 godina, dok u policiju najmanje povjerenja imaju osobe starije od 65 godina.

Kada je u pitaju školska sprema, najmanje povjerenja u policiju imaju osobe sa završenim fakultetom te osobe s visokom školom, a najviše povjerenja imaju osobe s osnovnim školskim obrazovanjem.

Naveo je da najviše povjerenja u policiju imaju stanovnici Crne Gore, a najmanje Srbije, dok u BiH najviše povjerenja imaju građani istočnog dijela Republike Srpske, dok je najmanji stupanj povjerenja kod stanovnika Srednjobosanske županije i Brčko Distrikta. Također, Kržalić je naglasio da je istraživanje pokazalo da je korupcija u policiji prisutna u istoj mjeri kao i prošle godine.

''Građani smatraju da je najviše korumpirana prometna, a zatim granična policija te, ono što je iznenađujuće, da se na trećem mjestu nalaze stručne osobe u kabinetima ministara'', kazao je.

Projekt- istraživač Centra za sigurnosne studije Mirela Hodžović pojasnila je da u ovom projektu koji traje dvije godine sudjeluje više organizacija civilnog društva, između ostalih, Beogradski centar za sigurnosnu politiku, Institut Alternativa, Kosovski centar za sigurnosne studije, Analitika i Institut za demokraciju i medijaciju.

Kako je rekla, implementacija projekta počela je u veljači prošle godine, a cilj projekta je da se doprinese povećanju povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu promocijom odgovornog rada i jačanjem integriteta policije. Projekt podržava Europska unije putem sredstva za pretpristupnu pomoć (IPO fondovi).

Suprotno ovim rezultatima, anketa koju je proveo portal Bljesak.info pokazuje kako je od 4.684 anketiranih osoba, njih 80 posto reklo da nema povjerenja u policiju.

Kopirati
Drag cursor here to close