Lista od 52 imena

Avaz: Sankcije stižu i za dužnosnike SDA?

LIsta kandidata je duga, na spisku osoba koje će u skorije vrijeme osvanuti pod sankcijama su 52 imena iz Bosne i Hercegovine povezana s koruptivnim režimom.
Vijesti / Flash | 08. 01. 2022. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sankcije će se nametnuti svima koji su direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa zapadnim Balkanom, poput pronevjere javne imovine, izvlačenja privatne imovine za osobnu korist, u političke svrhe ili podmićivanje. I svima njima bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriji SAD te će im biti zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države'', piše Dnevni Avaz navodeći kako bi pod američkim sankcijama uskoro mogli završiti i dužnosnici SDA.

Prema njihovom pisanju lista kandidata je duga, na spisku osoba koje će u skorije vrijeme osvanuti pod sankcijama su 52 imena iz Bosne i Hercegovine povezana s koruptivnim režimom.

Navode kako se ranije spominjalo ime premijera FBiH Fadila Novalića (SDA), kojem se sudi za koruptivne aktivnosti i pranje novca u aferi „Respiratori“ te da  bi se na spisku bi se mogao naći i Asim Sarajlić, SDA-ov dužnosnik kojem se već sudi u aferi "Bosna" za nezakonita zapošljavanja i trgovinu utjecajem. Nedavno je optužen i u aferi „Asim“ zbog štimanja unutarstranačkih glasova. Ovaj SDA-ovac, pišu, ima dodira i s aferom „Respiratori“, zbog čega je pod istragom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Između ostaloga navode kako mediji mjesecima targetiraju i Mirsada Zaimovića, bivšeg direktora “BH Telecoma”, zbog poslova ove firme s kineskim „Huaweijem“ te da bi se prema Avazu na američkoj listi mogli naći i pojedinci iz A-SDA, prvenstveno iz ZDK.

Kada je u pitanju hrvatska strana, Avaz navodi kako nije nemoguće da na listi završe i pravomoćno osuđeni Jerko Ivanković Lijanović te pojedini hercegovački biznismeni bliski HDZ-u BiH dok bi se iz RS-a, vrlo lako mogla naći imena poput Nedeljka Čubrilovića, Željke Cvijanović i Radovana Viškovića ali i poput Nenada Nešića, lidera DNS-a, ili Nenada Stevandića te i sina Milorada Dodika, Igora.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, te se od prošlog tjedna na njoj nalaze Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banja Luke. Na listu su također stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvo vanjskih poslova SAD na listu je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu s Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države. 

inače, zbog korupcije na crnoj listi SAD već se nalazi Nikola Špirić, izaslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji je na listu dospio u vrijeme administracije Donalda Trampa (Trump). Osim njega, među najzvučnijim imenima s američke crne liste nalaze se Ante Jelavić, Momčilo Mandić, Biljana Plavšić i Amir Zukić, bivši generalni tajnik SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close