Posjet NATO-a

Američko veleposlanstvo: NATO neće dozvoliti da se ugrozi teško stečeni mir u BiH

''Pozdravljamo posjetu Sjevernoatlantskog vijeća, glavnog tijela NATO-a za donošenje političkih odluka, Sarajevu'', poručili su Veleposlanstva SAD-a u BiH.
Vijesti / Flash | 01. 02. 2024. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko veleposlanstvo je pozdravilo posjetu Sjevernoatlantskog vijeća Bosni i Hercegovini, ističući da će partnerstvo sa savezom učiniti BiH sigurnijom i da, kao i SAD, NATO ''neće dozvoliti da se ugrozi teško stečeni mir u BiH'', prenijela je N1 televizija.

''Pozdravljamo posjetu Sjevernoatlantskog vijeća, glavnog tijela NATO-a za donošenje političkih odluka, Sarajevu. Posjeta naglašava predanost NATO-a podršci euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i reformi koja je neophodna za integraciju BiH u euroatlantske institucije. Također naglašava važan posao koji saveznici rade na jačanju Oružanih snaga BiH, uključujući upravljanje krizama, cyber sigurnost i sposobnosti za borbu protiv terorizma. Ovo partnerstvo će BiH učiniti sigurnijom, što je od koristi za sve građane. Kao i Sjedinjene Države, NATO je opredijeljen za teritorijalni integritet, suverenitet i multietničku karakter BiH i neće dozvoliti da se ugrozi teško stečeni mir u BiH'', navedeno je u objavi američkog veleposlanstva.

Podsjetimo, Sjevernoatlantsko vijeće, predvođeno zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceaom Geoanaom, sastalo se danas sa predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u okviru dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini.

''BiH je dugotrajni i bliski partner NATO-a. Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji, implikacijama po stabilnost u široj regiji, jer ono što se događa u BiH bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se događa na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Europi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Secesionističke politike, retorika podjele potkopavaju stabilnosti i koče reforme. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije'', izjavio je Geoana nakon sastanka.

Kopirati
Drag cursor here to close