Mostar

Aktivisti i građani ne odustaju: Slijedi nova blokada deponije Uborak

U Gradskoj upravi Mostara nisu željeli dati izjavu, poručujući da bi se trebali oglasiti nakon sljedećeg sastanka.
Vijesti / Flash | 14. 01. 2020. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je više od mjesec dana otkako je specijalna jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županiej (MUP HNŽ), primjenivši silu nad stanovništvom Vrapčića i Bjelopoljske kotline, koje je dotad deponiju Uborak držalo u blokadi, omogućila nesmetan prolazak kamiona sa smećem u krug JP Deponija.

Ovo poduzeće jesenas nije dobilo okolišnu dozvolu za dalje deponiranje, a odluka Ministarstva okoliša i turizma FBiH pravosnažnom je postala početkom prosinca, što je i bio povod za novu blokadu. Ipak, ona je za razliku od lipnja, ovog puta trajala kraće i nije rezultirala "zatrpavanjem" ulica smećem.

Građani prosvjedovali više puta

Od tog dana, građani svakodnevno u znak prosvjeda odlaze do deponije, a u većem broju okupljaju se svake nedjelje, kada simbolično organiziraju koncerte i turnire u malom nogometu. To čine kako bi skrenuli pažnju vlasti na činjenicu da se smeće odlaže na deponiju koja nema nijednu dozvolu za rad.

Odluka o deponiranju danas se temelji na preporuci Ministarstva okoliša FBiH da se smeće ukloni s ulica Mostara i ostalih općina iz kojih se deponira na Uborak. Na bazi iste odluke i MUP HNŽ primjenio je silu nad stanovništvom 9. prosinca prošle godine.

Vlast od tog dana do danas skoro da nije ni pokušala stvari pokrenuti s mrtve točke. Jedini zahtjev građana i aktivista Inicijative "Jer me se tiče" u ovom trenutku je čvrsta garancija da će se početi tragati za novom lokacijom.

Održani sastanci, ali ...

Od 9. prosinca održana su dva sastanka u Gradskoj vijećnici. Na prvom se nisu pojavili ministri (ni županijski, ni federalni), a na drugom je dogovoreno da se u roku od deset dana održi sastanak na kojem bi se razgovaralo o pet konkretnih lokacija na kojim bi ubuduće eventualno mogla biti deponija. Aktivisti bez obzira na to, najavljuju novu blokadu, i to već u sljedećim danima.

Potvrdio je to za Anadoliju Nijaz Hodžić iz Inicijative.

"Blokirat ćemo deponiju, iako još nismo odredili točan datum za to. Ovako više ne može. Vlasti na razini Federacije BiH, Županije i Grada jednostavno ne vode računa o ljudima koji ovdje 'drežde' mjesec i nešto dana, i po kiši, i po vjetru i po studeni... Odlučili smo ponovno blokirati dovoz smeća, a kako će to proći - vidjet ćemo. Hoće li ponovo intervenirati policija ili ne, danas ne znamo. Sigurno će do blokade doći u sljedećihosam, devet dana", kazao je Hodžić.

Na pitanje kako blokirati deponiju pored koje se nalazi patrola policije, on je odgovorio da u ovom trenutku može samo kazati da će dovoz zaustaviti.

Aktivisti najavili nove blokade

Inače, aktivisti Inicijative "Jer me se tiče" u petak su bili sudionici sastanka na kojem je zaključeno da je potrebno iznaći nove potencijalne lokacije za gradnju deponije.

"Županijsko ministarstvo građenja i službe za urbanizam nadležni su da to odrede. Stručne službe i postoje za te stvari. Oni za to primaju plaću, a mi smo tu da taj rad pratimo, jer se trenutno ne radi. Nije se radilo šest i po mjeseci, a sad su kao odlučili početi raditi. Dakle, propalo je šest i po mjeseci bez ikakve veze", dodao je Hodžić.

U Gradskoj upravi Mostara nisu željeli dati izjavu, poručujući da bi se trebali oglasiti nakon narednog sastanka.

Podsjećamo, deponija Uborak blokirana je i u lipnju prošle godine, a nakon desetodnevne blokade potpisan je sporazum na osnovu kojeg su se gradske vlasti obavezale tragati za novom lokacijom. Ipak, u sljedećim mjesecima stavke iz sporazuma nisu ispoštovane.

Kopirati
Drag cursor here to close