Iz MUP-a HNŽ objasnili kako su deblokirali deponiju Uborak

Iz MUP-a HNŽ objasnili kako su deblokirali deponiju Uborak

Vijesti / Flash | 13. 12. 2019. u 11:46 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priopćenjem za javnost oglasili su se iz MUP-a HNŽ-a zbog, kako navode, ''učestalih, neutemeljenih i zlonamjernih napada pojedinih medija, te stvaranja negativne slike oko intervencije policije prigodom deblokade deponije ''Uborak''.

Iz gore navedenih razloga u priopćenju navode činjenice, razloge i pravne elemente policijskog postupanja.

''Dana 28.11.2019. godine Vlada Federacije BiH je donijela Zaključak u kojem je, između ostalog, navedeno da se zbog javnog interesa ne prekida odlaganje komunalnog otpada na odlagalištu JP ''Deponija d.o.o''.   

Grad Mostar je 02.12.2019. godine uputio ovom Ministarstvu molbu za poduzimanje aktivnosti koju je potpisala Radmila Komadina u ime Ljube Bešlića, kako ne bi došlo do blokade deponije ''Uborak'' i da građani Mostara ne bi snosili posljedice samovolje grupe pojedinaca.

Policijski službenici su reagirali na način da se pokušao obaviti razgovor sa organizatorima i predstavnicima udruge koja je najavila blokadu pristupa deponiji i upozoriti na eventualne posljedice takvog ponašanja. Međutim, pored niza upozorenja, dana 04.12.2019. godine od strane grupe građana blokiran je pristup i kamioni sa otpadom su vraćeni u krug svojih poduzeća'', navode iz MUP-a HNŽ.

Narednog dana se MUP-u dopisom obratio i JP ''Komos'' Mostar kojim traže da im policija omogući pristup JP ''Deponija'', a 06.12.2019. godine Grad Mostar je uputio urgenciju kojom traže da se poduzmu aktivnosti na deblokadi deponije koja je nastavljena.

Foto: Bljesak.info / Molba iz Grada Mostara upućena MUP-u HNŽ

U priopćenju se dalje navodi kako su u jutarnjim satima 06.12.2019. godine policijski službenici PU Mostar pokušali ponovno deblokirati prilaz deponiji, kojom prigodom je izdato više prekršajnih naloga zbog kršenja odredbi Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, ali se osobe koje blokiraju ulaz nisu htjele udaljiti.

Dodaju kako je iz navedenog policija pokušala biti maksimalno tolerantna, poduzeti najprije blaže mjere i na taj način utjecati na mirno okončanje nastale situacije.

''Obzirom da su se ispunili svi uvjeti propisani Zakonom o unutarnjim poslovima HNŽ/K za pružanje asistencije, pristupilo se izradi Plana aktivnosti, te na temelju sigurnosne prosudbe angažiran potreban broj policijskih službenika iz svih organizacijskih jedinica MUP-a sa odgovarajućom opremom.

Deblokada deponije je izvršena u jutarnjim satima dana 09.12.2019. godine, o čemu smo istog dana  informirali javnost priopćenjem'', navode dalje iz MUP-a HNŽ.

Tvrde kako je rukovoditelj policijske operacije prije početka izvođenja svim sudionicima, policajcima, izričito zabranio uporabu sredstava prinude.

''Primjenom poznatih policijskih metoda, korištenih u svim sličnim situacijama, potiskivanja mase kordonom policije deblokiran je pristup i omogućen normalan prolaz komunalnih vozila. Prosvjednici su se koristili različitim metodama otežavanja i onemogućavanja intervencije policije, te u prvi plan isturili djecu, žene i invalide. Zvižducima, galamom i vikanjem pokušavali su stvarati privid da policija primjenjuje silu'', navode iz MUP-a.

Iz MUP-a odgovorno tvrde da uporabe prekomjerne sile nije bilo, niti je prema njihovim saznanjima bilo nanošenja ozljeda prosvjednicima izazvanih direktnom primjenom metode potiskivanja mase.

''Niti jedan slučaj ozljeda nije policiji prijavljen'', stoji u priopćenju iz Ministarstva.

''Tek kasnije, pojedini dušebrižnički mediji su počeli objavljivati patetične vijesti poput „napada policije na goloruki narod“, „“diktature policije“, „političke policije“, „samovolje i nelegalnog postupanja“, te navodno slomljenih rebara, ruku, nogu i brutalnom postupanju prema djeci i trudnicama. Nitko se od tih medija nije zapitao otkuda djeca u 5 sati ujutro na prosvjedima i zar to nije zlouporaba djece i kršenje njihovih prava'', navodi se dalje.

''Također, poslije ovih događanja kriminogeni pojedinci, od ranije poznati policiji, su na društvenim mrežama dijelili slike pojedinih policijskih službenika koji su sudjelovali u deblokadi, te ih na taj način „označili“ metom napada i javnog medijskog linča. MUP će pozorno pratiti ovakve pojave i poduzeti Zakonom propisane mjere''.

''Isto tako u blaćenje i kritiziranje MUP-a HNŽ/K su se uključili i razni „kvazi stručnjaci“, koji su kao prijeratni funkcioneri SK obnašali visoke dužnosti u tadašnjem SUP-u, a kasnije se snagama IPTF-a predstavili kao policijski eksperti i radili na reformi policije. Tragove njihove „reforme“ i danas itekako osjećamo i još dugo će biti njihovih posljedica.

Foto: Bljesak.info / Iz MUP-a HNŽ-a kažu kako rade isključivo na temelju Zakona i propisa

Poručujemo im da je vrijeme monitoringa IPTF-a i nametanja neprimjerenih standarda u radu policije odavno prošlo, da su doneseni novi Zakoni i podzakonski akti temeljem kojih policija postupa. Njima su detaljno propisane policijske ovlasti i način kako i kada se mogu primijeniti''.

Iz MUP-a ističu kako ''policija ne postupa po nečijim željama ili diktatima, već isključivo na temelju Zakona i propisa, jednako i bez iznimki prema svima''.

Nadalje u priopćenju napominju kako su iste policijske metode primjenjivane i u ljeto ove godine prilikom deblokade magistralne ceste M-17, samo je razlika u tome što smo napadani od drugih interesnih skupina i uvijek sličnih ili gotovo istih medija.

''Policija se ne boji nikakvih medijskih napada, pritisaka i pokušaja destabiliziranja sa bilo koje strane, te će i dalje nastaviti profesionalno i stručno obavljati svoje poslove i zadaće iz svog djelokruga rada'', stoji na kraju priopćenja iz MUP-a HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close