Nemiri u Novoj Kaledoniji

Akcija 'čišćenja' u Novoj Kaledoniji: Francuska poslala 600 žandara

Operacija je, između ostalog, pokrenuta nakon što je Novi Zeland zatražio od Francuske da osigura zračnu luku kako bi vratio svoje državljane u domovinu.
Vijesti / Flash | 19. 05. 2024. u 08:12 Bljesak.info
French Police and Army Deployed to New Caledonia After Deadly Riots

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u južnopacifičkom arhipelagu Nove Kaledonije kako bi očistila cestu do zračne luke, nakon što je u neredima protiv izborne reforme poginulo šest osoba.

Ova operacija "s više od 600 žandara" ima za cilj "povratiti potpunu kontrolu nad 60 kilometara glavne ceste između Noumée i zračne luke", objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin u poruci na X.

Operacija je, između ostalog, pokrenuta nakon što je Novi Zeland zatražio od Francuske da osigura zračnu luku kako bi vratio svoje državljane u domovinu.

''Spremni smo za polijetanje i čekamo odobrenje francuskih vlasti'', rekao je novozelandski ministar vanjskih poslova Winston Peters.

U nedostatku letova za i iz Nove Kaledonije, obustavljenih od utorka, vlada arhipelaga procijenila je da je na aerodromu blokirano oko 3200 ljudi, prenosi Index.hr.

Francuska je u petak optužila Azerbajdžan za poticanje nereda na njezinu pacifičkom otoku Novoj Kaledoniji, tako što je preplavio društvene mreže obmanjujućim fotografijama i videosnimkama usmjerenim protiv francuske policije.

Francuska jedinica za otkrivanje internetskih dezinformacija Viginum, osnovana kao odgovor na ruske aktivnosti u Africi, objavila je u petak izvješće u kojem identificira azerbajdžanske račune na društvenim mrežama kao one koji šire antifrancusku propagandu.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prvi je u četvrtak iznio optužbe protiv Azerbajdžana, no dokaze nije iznio.

Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova brzo je odbacilo ono što je nazvalo uvredljivim optužbama i ponovilo u petak da nije povezano s prosvjedima u Novoj Kaledoniji.

Kopirati
Drag cursor here to close