Slijedi li nagodba?

Ahmetspahić razmatra priznanje krivnje za ratovanje u Siriji

Ahmetspahiću je na teret stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2019. u 12:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na početku suđenja Munibu Ahmetspahiću, kojeg Državno tužiteljstvo tereti da je boravio na sirijskom ratištu kao pripadnik formacija koje su Ujedinjeni narodi (UN) proglasili terorističkim, rečeno je da su u tijeku aktivni pregovori o potpisivanju sporazuma o priznanju krivnje.

Nakon čitanja optužnice i izjašnjavanja o dokazima, tužitelj Dubravko Čampara je kazao da su obrana i Tužiteljstvo započeli pregovore o potpisivanju sporazuma o priznanju krivnje. Prema Čampari, jedan od razloga za potpisivanje sporazuma je i zdravstveno stanje optuženog.

“Radi se o visokoj amputaciji lijeve noge i teško mu je dolaziti na Sud”, rekao je Čampara.

Dodao je da optužnicu zasniva na iskazima sedam svjedoka, dva vještaka i 18 materijalnih dokaza. Čampara je predložio da se kao prvi svjedok sasluša vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić.

“Kučukalić će govoriti o boravku optuženog na području Sirije i Iraka, na okolnosti osobnosti, karaktera, radikalizacije i deradikalizacije”, kazao je Čampara.

Prema navodima optužnice, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), “Jabhet al-Nusra“, “Al-Nusrah Front”.

Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije.

Ranije je pravosnažno oslobođen optužbi za oganiziranje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u listopadu 2011. u Sarajevu pucao na Velepslanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.

Ahmetspahićev odvjetnik Rusmir Karkin je rekao da neće iznositi uvodnu riječ s obzirom da pregovara o priznanju krivnje, dok je predsjedavajući sudac Branko Perić naredno ročište zakazao za 17. travanj, prenosi Birn.

Kopirati
Drag cursor here to close