Pritvor

Ahmetspahić tvrdi da ne bježi: 'Vratio se iz Sirije dobrovoljno'

Branitelj Rusmir Karkin je rekao da je prijedlog Tužiteljstva za određivanje pritvora neosnovan i na određeni način besmislen, pogotovo kada je u pitanju opasnost od bijega.
Vijesti / Flash | 27. 11. 2018. u 13:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Munib Ahmetspahić, osumnjičen za boravak na sirijskim ratištu, i njegova obrana zatražili su od Suda BiH da odbije prijedlog Tužiteljstva za određivanje pritvora i predložili izricanje niza mjera zabrane. 

Branitelj Rusmir Karkin je rekao da je prijedlog Tužiteljstva za određivanje pritvora neosnovan i na određeni način besmislen, pogotovo kada je u pitanju opasnost od bijega. 

''Nesporno je da se vraća iz Sirije dobrovoljno. Znao je da postoji sigurnosna provjera i da će stupanjem na teritorij BiH, odnosno aerodrom u Sarajevu, biti lišen slobode. Iskazao je volju da nema namjeru izbjegavati kazneni postupak. Nema namjeru da više napušta BiH'', naveo je Karkin. 

Po riječima branitelja, financijsko-materijalna situacija u kojoj se osumnjičeni nalazi, ali i fizička spremnost, jer se radi o invalidu, isključuju mogućnost ponavljanja djela. 

''Svjedoci smo da na desetine građana BiH odlazi na ratišta širom svijeta, pa konkretno i u Siriju, ali u ovom slučaju puštanje na slobodu mog branjenika ne predstavlja nikakvo uznemirenje javnosti'', rekao je branitelj, koji je umjesto pritvora predložio da osumnjičenom bude izrečeno niz mjera zabrane. 

Tužitelj Dubravko Čampara je kazao da trenutno boravak na slobodi osumnjičenog ne može garantirati vođenje postupka, kao i da danas iz Sirije niko ne dolazi dobrovoljno, kao što je bio slučaj 2012. i 2013., pogotovo što su terorističke organizacije izgubile teritorije koje su kontrolirale. 

''Dok se ne uradi istraga do kraja, ne možemo znati zbog čega se Munib Ahmetspahić vratio'', dodao je tužitelj. 

Na ročištu je rečeno da je Ahmetspahić dio vremena proveo u Turskoj na liječenju, ali da se ne vraća u Siriju kao vojnik, već zbog financijskih motiva.  Ahmetspahić se usprotivio određivanju pritvora i kazao da ne bježi od sudskog procesa. 

''Niti imam namjeru niti mogućnost da napuštam zemlju, niti da izbjegavam postupak'', rekao je Ahmetspahić. 

Ahmetspahić je uhićen u petak na sarajevskom aerodromu zbog sumnje da je sudjelovao u ratu u Siriji. Prethodno je pravosnažno oslobođen za sudjelovanje u terorističkom napadu 2011. u kojem je Mevlid Jašarević pucao na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu. 

Odluka o prijedlogu Tužiteljstvu će biti donesena naknadno, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close