Suđenje

Agan Ramić: Izricanje presude za zločine u Konjicu 17. svibnja

Tužitelj Igor Dubak rekao je kako smatra da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine izvelo dokaze iz kojih se nesumnjivo može dokazati da je napad bio usmjeren protiv civilnog stanovništva.
Vijesti / Flash | 25. 04. 2022. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U završnoj riječi Državno tužiteljstvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine odgovarajuću kaznu za optuženog Agana Ramića, dok je Obrana kazala kako on nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret i zatražila oslobađajuću presudu.

Tužitelj Igor Dubak rekao je kako smatra da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine izvelo dokaze iz kojih se nesumnjivo može dokazati da je napad bio usmjeren protiv civilnog stanovništva.

On je naveo kako je na osnovu iskaza svjedoka utvrđeno da je u mjestu Brđani procentualno živjelo više stanovništva srpske nacionalnosti, te da je tijekom 1992. godine došlo do nacionalnih tenzija i postavljanja barikada.

Prema njegovim riječima, polovicom svibnja 1992. godine došlo je do napada na području Konjica, te su tako uslijedili udruženi napadi na Donje Selo, Bjelovčanine, Ceriće, Zukiće, Brđane i Bradinu. Nakon napada, između ostalog, dio stanovništva je ubijen, dok je dio odveden u logore “Musala” i “Čelebići”, a kuće su zapaljene. Na osnovu dokaza, napad u ovom području je bio širok i rasprostranjen, te je za posljedicu, između ostalog, imao uništenje imovine, objasnio je tužitelj.

Dubak je kazao da je oštećeni Siniša Živak izjavio kako je poznavao optuženog Ramića, nabrojao članove njegove obitelji i objasnio gdje mu se nalazila kuća. Živak je posvjedočio da je u trenutku događaja optuženi došao “s crvenom Ladom” te detaljno opisao nedozvoljene radnje, rekao je tužitelj, objasnivši kako je Živak bio maloljetan u tom razdoblju.

Dodao je kako je Živaka pretukao Ramić i još tri osobe, te da je “bio sav crn i četiri-pet dana mokrio krv”, te doživio ozljedu ruke. Objasnio je kako se Živak nije imao kome obratiti od liječnika nakon premlaćivanja te da zbog toga nema zdravstvenih dokumenata.

“Vrijeđali su ga i prijetili te mu, između ostalog, psovali četničku majku”, kazao je Dubak.

Ramić je dao iskaz u istrazi, gdje je naveo kako ne poznaje Živaka, dok je na glavnom pretresu potvrdio da ga poznaje, rekao je tužitelj, dodavši da je na ovaj način optuženi negirao izvršenje kaznenog djela i želio izbjeći odgovornost.

Tužitelj smatra da je optuženi počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret i, u skladu s tim, zatražio od Suda BiH da mu odredi kaznu.

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog stožera TO-a Konjic Armije Bosne i Hercegovine, obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici stoji da, kada je Živak uspio da uhvati janje, optuženi je, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Davor Šilić, odvjetnik optuženog, kazao je kako je oštećeni uradio pregled 2017. godine, te da se on tijekom glavnog pretresa protivio ovoj liječničkoj dokumentaciji. Kako je naveo Šilić, ako oštećeni nije mogao u trenutku događanja obaviti pregled, mogao je to uraditi 1995. ili u godinama nakon događaja, a ne tek 2017.

On je rekao da je Živak policajac te dodao: “Kako je mogao obavljati policijsku dužnost ako je imao ovu ozlijedu?”

Šilić je kazao kako Živak nije znao tko je prijavio Agana Ramića za ovo djelo, dodavši kako konstrukcija Živakovih izjava potiče od nekog drugog.

“Jasno je da je njegova izjava vjerojatno konstrukcija od drugih osoba”, rekao je Šilić.

Ne spori da je optuženi poznavao Živaka, ali da ga nije vidio tijekom ratnih događanja i da je pogrešna konstrukcija riječi.

Iz pripadnosti Armiji Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženi “nije mogao da zna o postojanju širokog i sistematičnog napada”, kazao je odvjetnik, dodavši da se Ramićevo ime ne spominje ni u jednom drugom slučaju, te se samim tim ne može stavljati u ovaj kontekst.

Ramić nije imao efektivnu kontrolu tijekom ovih događanja, a s obzirom da je predmet odvojen i da se tiče jedne osobe, “evidentno je da ovakav činjenični stav, u ovom predmetu, ne stoji”, smatra odvjetnik.

“Ne može se govoriti ni na jedan način o zločinu protiv čovječnost” rekao je Šilić.

Nedvosmisleno proizlazi da Ramić nije sudjelovao u događaju za koji je optužen, smatra odvjetnik, te je predložio Sudu BiH da se donese oslobađajuća presuda.

Agan Ramić se obratio Sudu te kazao kako je ponosan na svoje ponašanje tijekom rata. Dodao je da danas ima 60 godina, da je u ratu imao 30, i da se u njegovom ponašanju nije ništa promijenilo.

Objava presude je zakazana za 17. svibanj.

Kopirati
Drag cursor here to close