Akcija Lipa

Opsežna akcija protiv krijumčara; stotine policajaca na terenu, uhićeno više od 20 osoba

U tijeku je opsežna akcija Tužiteljstva BiH i Granične policije BiH, kodnog naziva „LIPA“, u borbi protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja nezakonitih migranata i drugih kaznenih djela
Vijesti / Flash | 09. 12. 2020. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U tijeku je opsežna akcija Tužiteljstva BiH i Granične policije BiH, kodnog naziva „LIPA“, u borbi protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja nezakonitih migranata i drugih kaznenih djela, obavlja se u više gradova u BiH. Obavljaju se pretresi, lišenja slobode i privođenja više od 20 osumnjičenih osoba među kojima i strani državljanin.

Po naredbi tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Granične policije BiH, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici su osumnjičeni da su radi stjecanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina nezakonitih migranata kroz BiH i dalje prema Republici Hrvatskoj.

Foto: GP BIH / Akcija LIPA

Također, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom s područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovici 2020. godine, obavljalo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja nezakonitih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužiteljstva BiH i Granične policije BiH, zajedno s partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, zadokumentirano je oko 30 organiziranih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj nezakonitih migranata, najčešće u skupinama od više desetina pa čak i preko stotine migranata.

Foto: GP BIH / Akcija LIPA

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportirali u blizinu kopnene ili riječne granice s R Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške te im organizirali daljnji transport ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim kaznenim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne financijske tijekove te su počinili kazneno djelo pranja novca.

U operativnoj akciji sudjeluje više od stotinu policijskih službenika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljnjim aktivnostima te ćemo javnosti moći dati više informacija i detalja.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić, istaknuo je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala i zahvalio Tužiteljstvu BiH na odličnoj suradnji: „Opredijeljenost GPBiH je permanentna zaštita državne granice i borba protiv prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija. Rezultati rada Granične policije pokazuju da smo izuzetno ustrajni i usredotočeni na razbijanje svakog oblika kriminala. Ovim putem zahvaljujem našim pripadnicima Granične policije i Tužiteljstvu BiH na odličnoj suradnji  tijekom jedne od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala“, istaknuo je ravnatelj Galić.

Središnji istražni ured Granične policije BiH tijekom 2020. godine, djelujući pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u suradnji s drugim policijskim agencijama, Službom za poslove sa strancima, Obavještajno-sigurnosnom agencijom, provodi veći broj mjera i radnji na suzbijanju nezakonitih migracija na području Bosne i Hercegovine, posebnu pažnju obraćajući na područja koja su najviše pogođena nezakonitim migracijama.

Suradnja na suzbijanju nezakonitih migracija ostvarena je i kroz međunarodne akcije, i druge oblike međunarodne suradnje s drugim državama, preko EUROPOL-a, INTERPOL-a, FRONTEX-a i SELEC-a.

Navedene mjere imale su za rezultat otkrivanje većeg broja kriminalnih skupina, kao i podnošenje većeg broja izvještaja o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, zbog organiziranog krijumčarenja migranata preko državne granice", priopćeno je iza Bljesak.info iz Granične policije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close