Postavljena ploča

Tko je postavio, a tko će ukloniti 'ustaše' u Mostaru

Pored službene ploče koja je postavljena u suradnji Grada Mostara i Veleposlanstva Italije, stoji i ploča koja može izazvati međunacionalne tenzije.
Vijesti / Flash | 08. 02. 2024. u 12:40 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još uvijek se službeno ne zna tko je postavio spornu ploču "Na ovom mjestu od ustaške granate nevino nastradaše 28. 01. 1994. g. Marco Luchetti, Ota Alessandro i Dario D’Angelo", ali ni tko će je ukloniti.

Nakon komemoracije za trojicu novinara talijanske televizije RAI, koji su stradali tijekom snimanja reportaže o djeci i ratu, opet je na površinu isplivala samovolja.

 Sporna ploča

Sporna ploča

Pored službene ploče koja je postavljena u suradnji Grada Mostara i Veleposlanstva Italije, na fasadi zgrade u Ulici Maršala Tita broj 82 postavljena je i limena ploča sa spomenutim natpisom, koja može izazvati nacionalnu netrpeljivost. 

Iz Grada Mostara za Bljesak.info su rekli kako službeno obilježavaju godišnjicu zajedno s veleposlanstvom Italije ispred ploče u čijoj izradi je Grad sudjelovao.

''Svaku drugu ploču koju je bilo tko privatno postavio, smatramo neprimjerenom i usmjerena je prema podizanje tenzija i obmanjivanje javnosti'', rečeno je iz Grada.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježena 30. godišnjica tragične pogibije talijanskih novinara

Inspekcija nije nadležna

Jesenka Mahinić šefica Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara rekla je kako inspekcija nije nadležna za uklanjanje table s predmetnim sadržajem, jer se tabla nalazi na zajedničkom dijelu privatnog objekta u vlasništvu stanara, etažnih vlasnika.

''Obzirom da moje mišljenje ne podliježe nikakvim utjecajima, smatram da ploča koju je postavio Grad Mostar u suradnji s Republikom Italijom je dovoljna i kao podsjetnik na predmetni tragični događaj, ali i kao opomena u korist mira i tolerancije, kako je i navedeno u tekstu sadržaja'', navodi Mahinić.

Na ''definiciju'' navedenu na neslužbenoj ploči nasjeli su i strani mediji, pa je tako i talijanska televizija RAI objavila prilog u citirajući natpis s ploče, miješajući ovu nelegalno postavljenu ploču sa službenom pločom, a u prilogu su naveli da ''nedostaje riječ građanski rat" (op.a. riječi nedostaju na službenoj ploči. No na ploči je izbrisano 'bratoubilački'), a navodi se da je riječ građanski izbrisana jer je to ''politička igra''.

Naveli su da bol rata ''koji gotovo nikad nije prestao i danas dijeli grad Mostar. Između hrvatskog, katoličkog zapada i bosanskog, muslimanskog istoka''.

Inače za smrt ovih novinara, do sada nitko nije odgovarao. 
Kopirati
Drag cursor here to close