Iskazi

Svjedoci pričali o zatočeništvu u Vojnu kod Mostara

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i 'Kažnjeničke bojne' Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
Vijesti / Flash | 10. 02. 2020. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, zaštićena svjedokinja Tužiteljstva BiH je kazala kako je u listopadu 1993. godine odvedena u 'Vojno'. "Dvojica su došla. Bili su u vojnoj uniformi sa oznakama HVO-a i rekli da ne smijemo nigdje ići, da će doći po nas", ispričala je zaštićena svjedokinja 'O'.

Ona je dodala kako su nju i još jednog zaštićenog svjedoka, dan ili dva poslije, iz stana odveli u 'Vojno'. "Prvo su njega uveli, ja sam bila u hodniku. Ispitivali su ga u jednoj prostoriji. Ja sam na hodniku čula kako govori 'majko moja'", kazala je svjedokinja, dodavši kako ga je po glasu prepoznala.

Svjedokinja 'O' je u logoru provela dva i pol mjeseca, gdje je, kako je rekla, kuhala i čistila. Dio njenog iskaza bio je zatvoren za javnost, a svjedočila je u predmetu protiv Jure Kordića, Dražena Lovrića, Darija Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šikala, Darija Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Ančića, Marinka Šunjića i Slavka Golemca, koji se terete za zločin protiv čovječnosti.

Optuženi su za zatvaranje u logore 'Heliodrom' i 'Vojno', progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjene tijekom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i 'Kažnjeničke bojne' Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Na ovom ročištu saslušan je zaštićeni svjedok 'D', čije je svjedočenje bilo u cijelosti zatvoreno za javnost, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close