Suđenje

Kordić Jure i ostali: Odvedeni u ''Vojno''

Optuženi su za zatvaranje u logore ''Heliodrom'' i ''Vojno'', progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tijekom 1993. i 1994. godine.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2020. u 16:39 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, svjedokinja Tužiteljstva BiH ispričala je kako je s drugim članovima obitelji odvedena u ''Vojno'', odakle je vođena na radove.

Fatima Čišić je kazala da je sa suprugom i dvoje djece živjela u Mostaru i da su otišli iz stana kod rodbine u istom gradu.

Navela je da su ih iz tog stana odveli u ''Vojno''. Prema njenim riječima, na uniformama lica koja su došla po njih bile su oznake Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Čišić je rekla da su iz ''Vojnog'' vođeni da čiste po kućama. Uvjeti u ''Vojnom'', kako je navela, nisu bili hotelski.

Svjedokinja je kazala da se ne sjeća datuma i detalja. Izjavila je da su ih odveli u jesen, a da je puštena u prosincu iste godine.

Ona je video-vezom iz Mostara svjedočila na suđenju Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću, Marinku Šunjiću i Slavku Golemcu, koji se terete za zločin protiv čovječnosti.

Optuženi su za zatvaranje u logore ''Heliodrom'' i ''Vojno'', progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tijekom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge pukovnije i ''Kažnjeničkog bataljona'' HVO-a.

Na suđenju je bez prisustva javnosti saslušan zaštićeni svjedok Tužiteljstva S-152.

Kopirati
Drag cursor here to close