Agentski ugovor

Posrednik u nabavci cjepiva za BiH: Novac ću primiti nakon isporuke!

Upitan da pojasni probleme koje ima sa srbijanskim pravosuđem, Lakušić kaže: “Imam problem sa vlastima u Srbiji, od njih potiče i problem sa pravosuđem koji traje već pet godina, gde dokazujem svoju nevinost po svim osnovama.”
Vijesti / Flash | 21. 03. 2021. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pola milijuna doza cjepiva Sputnjik V koje je naručila Federacija Bosna i Hercegovina, kompanija Medimpex nabavlja posredstvom Nikole Lakušića u Švicarskoj.

Lakušić je ponudio ugovor o zastupanju, sklopljen sa Ruskim investicijiskim fondom, a za Al Jazeeru je kazao da, osim za Bosnu i Hercegovinu, u nabavci cjepiva posreduje i za Alžir, S. Makedoniju i Bugarsku.

“Ja sam se deklarirao preko firme Medimpex koja je sudjelovala na trećem tenderu za nabavku cjepiva i uredno i zakonski odnijela pobjedu sa najboljom ponudom, sa agentskim ugovorom koji važi šest mjeseci, do srpnja ove godine”, rekao je Lakušić.

Lakušić je potvrdio uvjete iz ugovora, prema kojima je pristao na sukcesivno plaćanje. Novac će primiti tek po prispijeću isporučenih cjepiva.

“Točno je da ću biti sukcesivno isplaćivan preko agentskog ugovora. Račun ću otvoriti u Sarajevu gde će mi se uplaćivati provizija i gdje ću uredno platiti porez”, rekao je.

Također je negirao navode pojedinih medija da se nabavka vrši preko sumnjive kompanije iz Švicarske.

“Kompanija iz Švicarske na koju mislite nije akter pri nabavci cjepiva Sputnik V za BIH, a ja niti sam vlasnik, niti njen zaposleni”, tvrdi Lakušić.

No, iako se Lakušić ograđuje od firme Allianz Swiss Trade iz Švicarske, koja navodno ne postoji niti u komercijalnom, niti u sudskom registru u Švicarskoj, Al Jazeera je u posjedu dokumenta kojeg je uputio Vladi FBiH, a u kojem upravo u ime Allianz Swiss Tradea nudi posredništvo u nabavci cjepiva.

“Ovim putem nudimo da asigniramo hitnu nabavku 400.000 doza ruske vakcine Sputnjik V,  a po potrebi i mnogo više, u tranšama u skladu sa logistikom, skladištenjem i potrebnim uvjetima za cijepljenje stanovništva Bosne i Hercegovine”, navedeno je, između ostalog, u ovom dokumentu.

Upitan da pojasni probleme koje ima sa srbijanskim pravosuđem, Lakušić kaže:

“Imam problem sa vlastima u Srbiji, od njih potiče i problem sa pravosuđem koji traje već pet godina, gde dokazujem svoju nevinost po svim osnovama.”

Kopirati
Drag cursor here to close