Stara crkva

Obilježeno stradanje Srba u Mostaru

Njihova žrtva je dobar i čvrst temelj za naš život ovdje", kazao je medijima mostarski paroh Radivoje Krulj.
Vijesti / Flash | 15. 06. 2018. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spuštanjem cvijeća u rijeku Bunu i parastosom u Staroj crkvi u Mostaru danas je obilježeno 26 godina od stradanja Srba u dolini rijeke Neretve, gdje je ubijeno 386 Srba.

"Ovo je tužan dan za Srbe u Mostaru i dolini Neretve jer je na današnji dan zapaljena Saborna crkva i doživjeli smo jedno od najtežih stradanja našeg naroda i izgonstvo 30.000 Srba iz doline Neretve od Opuzena do Konjica. 71 osobu tražimo da ih dostojanstveno sahranimo, od kojih je većina civila. Kroz ovo tužno sjecanje želimo da gradimo ovdje svoju budućnost. ovo je i naš grad i naša zemlja, a obnavljajući hram upravo želimo da obnovimo Mostar. Njihova žrtva je dobar i čvrst temelj za naš život ovdje", kazao je medijima mostarski paroh Radivoje Krulj.

"Crkva u plamenu i miniranje temelja nakon 40 dana bila je poruka da se želi isčupati ono sto je nesičupljivo iz ove doline, a to je bit našeg naroda i postojanja.  To je taj osjećaj", prisjetio se davne 1992. godine Krulj.

''Danas je, hvala Bogu, dobar osjećaj kad vidimo kako Crkva dobiva ja konture, a i ova zajednica ce uskoro u svom punom smislu i segmentima dobiti ono sto jeste'', kazao je mostarski pahor medijima.

Na području Mostara danas živi oko 5.000 Srba.

Milenka Brstina i dalje traga za mužem i njegovim bratom i rođakom, kako bi ih sahranila u obiteljsku grobnicu u Nevesinju.

"Iz godine u godinu sve je teže i gore. Teško mi je. Spomenik smo napravili, samo je majka ispod njega sahranjena i stavljene su dvije slike sa strana. Za nas Srbe pravde nema", istaknula je Milenka.

Momčilo Medan vratio se da živi u Mostar. On kaže da život za njega ide dalje, ali je razočaran što je do sada pronašao samo dijelove tijela svoga sina, dok za ostatkom bezuspješno traga.

"Već 26 godina je prošlo i ništa. Našli su trećinu tijela i to je sve. Što očekivati, nitko ništa ne radi. Niti ima ikakvih obavještenja", naglasio je Medan.

I Jovan Savić, iz sela Raštani pokraj Mostara, godina bezuspješno traga za svojim sinom.

"Svake godina ista priča. Nemamo informacija, odnosno saznamo nešto novo, ali onda sve to nestane", kaže Jovan.

Predsjednik organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih iz Nevesinja Aljonka Dželetović kaže da su razočarani u institucije, da je ona sve dokaze, video-materijale i imena onih koji su bili prisutni kada je nestao njen brat predala SIPA prije šest godine, a da je predmet u Tužiteljstvu BiH već tri.

"Imam kasetu s lica mjesta na kojoj se vide učesnici događaja. Znam i imena, ti ljudi danas žive u Mostaru. Predala sam sve SIPA, proces same istrage je trajao predugo i nakon insistiranja predat je Tužilaštvu prije tri godine, ali, nažalost, još uvijek nije došlo do procesuiranja zločina", rekla je Dželetović za Novosti.rs.

Kopirati
Drag cursor here to close