Konferencija u Nišu

Neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombdusmana

Ombudsman Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović istaknuo je na skupu da su problemi kršenja ljudskih prava zemalja u regiji skoro identični
Vijesti / Flash | 08. 11. 2019. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocijenio je da je neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombudsmana. Pašalić je to objasnio time da je protok ljudi i roba, i uopće komunikacija između zemalja regije na tom nivou da, kako je rekao, 'često problemi koji se pojavljuju mogu biti riješeni brže i djelotvornije ako se to uradi u suradnji ombudsmana ili institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava'.

"Mnogo je primjera za to, a najnoviji je slučaj obitelji Burmazović. Ono što se nije vidjelo je izuzetna i velika suradnja između ombudsmana Srbije i Turske, koja je za rezultat imala epilog zbog kojeg smo svi sretni", rekao je Pašalić u Nišu, na dvodnevnoj konferenciji (7.-8. studeni) koja je okupila zaštitnike građana balkanskih zemalja.

On je kazao da ima primjera da je više mjeseci, nekada i više godina postojao problem građana u inozemstvu, a suradnjom zaštitnika građana problem je riješen za manje od mjesec dana, prenosi Euractiv.

"Najčešće se zaštita prava nacionalnih manjina svodi na zaštitu prava upotrebe jezika, pisma i na zaštitu prava školovanja na maternjem jeziku. Kroz projekat smo ušli mnogo dublje u onaj problem koji se tiče imovinskih prava, ne samo pripadnika nacionalnih manjina, već svih građana", izjavio je Pašalić.

Ombudsman Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović istaknuo je na skupu da su problemi kršenja ljudskih prava zemalja u regiji skoro identični, navodi Beta.

"Tijekom godine u BiH imamo preko 3.500 pisanih žalbi, a najveći broj odnosi se na postupanje pravosuđa. Veliki broj žalbi odnosi se na postupanje organa uprave i birokratizaciju. Na žalost, svjedoci smo da su svim zemljama prava djece česti problem, kao i diskriminacija i mobing", naglasio je Mitrović. On je dodao da je dobro što nema sistemskog kršenja ljudskih prava.

Tijekom dvodnevne konferencije ombudsmani iz regije govorili su o iskustvima o dostupnosti svojih institucija građanima, o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i regiji, o monitoringu aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji i jačanju ustanove zaštitnika građana u skladu s Venecijanskim principima.

Kopirati
Drag cursor here to close