Potreba poslodavaca

'Potrebno bolje regulirati prava sezonskih radnika u Hercegovini'

Rasprava u Mostaru, navode, bila je fokusirana na pregled trenutnog stanja na tržištu rada u regiji Hercegovine kao i potreba poslodavaca u ovom dijelu Bosne i Hercegovine
Gospodarstvo / Posao | 08. 10. 2019. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće stranih investitora BiH (VSI) u suradnji sa Gospodarskom komorom FBiH organizirali su u utorak stručnu diskusiju na temu "Obrazovanje, zapošljavanje i gospodarstvo - trenutno stanje, izazovi i perspektive iz kuta poslodavaca" koja je održana u Mostaru.

Ovom skupu prethodila je nedavno održana ista stručna diskusija u Sarajevu, a nakon Mostara, navode organizatori, uslijedit će još jedna u Banja Luci krajem listopada.

Stvarne potrebe poslodavaca u Hercegovini

Cilj ovih stručnih rasprava jeste da se inicira javno-privatni dijalog i stvaranje bolje sinergije između relevantnih partnera, znanstvenih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem i realnim sektorom, po pitanju tržište rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje, priopćeno je VSI-a.

Rasprava u Mostaru, navode, bila je fokusirana na pregled trenutnog stanja na tržištu rada u regiji Hercegovine kao i potreba poslodavaca u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, sa osvrtom na obrazovni sustav i neophodnosti njegovog prilagođavanja potrebama realnog sektora, a prije svega potrebama investitora.

U prvom dijelu diskusije koju je moderirao potpredsjednik Gospodarske komore FBiH, Mirsad Jašarspahić, sudjelovali su Adis Fajić, stručni savjetnik u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, Antonija Zeljko, koordinatorica za posredovanje u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije, Amira Omanović iz GIZ-a, Affan Čehajić, konzultant, Nedim Marić, direktor Hepok Mostar i Daniela Marić, šefica pravnog odjela u SPARK-u naprednoj tehnološkoj platformi posvećenoj IT, biznisu i digitalnim profesionalcima, startupima, tvrtkama i projektima.

Bolji položaj 'sezonaca'

Sudionici su se, navodi se, osvrnuli na probleme koji trenutno postoje po pitanju raspoloživosti radne snage, sa naglaskom na nužnost uvođenja fleksibilnijih formi zapošljavanja naročito kod sezonskog zapošljavanja, neadekvatnost zakonodavnog okvira u ovoj oblasti ali i na benefite koji se mogu postići pravnim uređenjem ove oblasti.

''U poljoprivredi 70% - 80% radne snage su sezonski radnici, zbog toga je nužno promijeniti odnos prema sezonskom zapošljavanju. Zbog nepovoljnog zakonodavstva u ovom segmentu, naročito u pogledu plaćanja visokih stopa doprinosa i kratkog roka angažiranja sezonskih radnika, naše kompanije koje se bave proizvodnjom ne mogu biti konkurentne, zato je nužno u zakonodavstvo ugraditi posebne modalitete za zapošljavanje radne snage u određenim sektorima'', rekao je u svom obraćanju direktor Hepok Mostar, Nedim Marić.

Foto: Fena / Stručna diskusija u Mostaru

U drugom dijelu diskusije koji je moderirala izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH, Sanja Miovčić, razgovaralo se generalno o obrazovnom sustavu u BiH, pripremama za rad i tržište rada, te načinima na koji se obrazovni sustav može prilagoditi potrebama realnog sektora, gdje su spomenuti neki od vrlo uspješnih primjera edukacije postojeće i buduće radne snage, priopćeno je iz VSI-a.

Kako uskladiti obrazovanje i tržište?

Sudionici drugog dijela stručne diskusije su bili Emina Jusufbegović, stručna savjetnica za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, Mario Mikulić, savjetnik ministra obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, Ana Sović, izvršna direktorica za operacije u IT kompaniji NSoft i Amira Omanović, predstavnica GIZ-a.

Na ovom panelu, kako se navodi, sudionici su diskutirali o načinima na koje ministarstva obrazovanja i druge relevantne institucije realiziraju županijske politike prilagođavanja obrazovnog sustava i školskih programa potrebama poslodavaca na području Hercegovine, te na koji način doprinose smanjenju broja nezaposlenih.

Sudionici su se također, dotakli i tema prekvalifikacije radno sposobnog stanovništva i razvijanja kulture cjeloživotnog učenja.

Predstavnici kompanija su istaknuli da je u ovom procesu neophodno osigurati kvalitetno profesionalno usmjeravanje mladih kroz institucionalno savjetovanje i informiranje na samom početku njihovog školovanja.

Kao zaključak ovog skupa, predstavnici javnog sektora i relevantnih institucija spremno uvažavaju preporuke poslovne zajednice sa ciljem što učinkovitijeg prilagođavanja radno-pravnog zakonodavstva i obrazovnih programa potrebama realnog sektora sa krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti i sprječavanja odlaska mladih obrazovanih ljudi u inozemstvo, te zadovoljavanje potreba poslodavaca za kvalificiranom radnom snagom i rješavanje praktičnih problema poslodavaca kada su u pitanju radno-pravni odnosi, priopćeno je iz Vijeća stranih investitora.

Kopirati
Drag cursor here to close