Zdravlje

Medicinski vještak: Optuženi za zločine u Stocu sposoban za suđenje

"Prigovaramo nalazu i isti smatramo nepotpunim, jer nisu uzete u obzir sve okolnosti koje čine ovaj slučaj", kazao je branilac Branko Karadeglić.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2018. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Stocu, vještak medicinske struke je utvrdio da je optuženi Ivica Marković sposoban pratiti suđenje i sudjelovati u postupku nakon operativnog zahvata, navodi BIRN.

Specijalista ortoped Đemil Omerović je rekao da je nalaz sačinio po nalogu Suda BiH na osnovu medicinske dokumentacije koja se odnosi na operaciju noge i kontrole u vezi s rehabilitacijom i postoperativnim oporavkom, te je mišljenja kako nije potreban dodatni klinički pregled.

"Smatram da je izliječen i rehabilitiran, kao i da je spreman pratiti suđenje i da sudjeluje u postupku", naglasio je Omerović. Obrana je vještaku predočila nedavna dva kontrolna nalaza za Markovića, a Omerović je nakon uvida pojasnio da zaključak ne bi bio drugačiji da su ti nalazi bili u dokumentaciji koja mu je data.

"Prigovaramo nalazu i isti smatramo nepotpunim, jer nisu uzete u obzir sve okolnosti koje čine ovaj slučaj", kazao je branilac Branko Karadeglić.

Optužnica tereti Markovića skupa s Miletom Pažinom da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u ljeto 1993. uhićivali, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi 'Branko Šotra' u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno s njima su optuženi bivši pripadnici HVO-a Vide i Josip Krešić, kojima se na teret stavlja da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u 'Koštanoj bolnici' u Stocu.

Zbog pauze u suđenju duže od 30 dana nakon održavanja zadnjeg ročišta, koja je uzrokovana Markovićevim narušenim zdravstvenim stanjem, postupak je formalno krenuo iznova. Nastavak suđenja je 6. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close