Svjedočenje

Zločini u Stocu: Svjedok uhićen i smijenjen

Dok su bili zajedno, svjedok je istaknuo da se Pažin korektno ponašao i nije neprimjereno postupao ili pokazivao netrpeljivost prema Bošnjacima.
Vijesti / Flash | 02. 02. 2018. u 02:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za ratni zločin počinjen na području Stoca, svjedok Tužiteljstva BiH je kazao da je uhićen sredinom travnja 1993. i da je čuo da je optuženi Mile Pažin izabran umjesto njega za zapovjednika Civilne zaštite.

Svjedok Ibrahim Mahmutović je pojasnio da je za zapovjednika Civilne zaštite u Stocu izabran sredinom lipnja 1992., a da mu je zamjenik bio Mile Pažin koji je odrađivao zadatke koje je dobivao iako nije stalno dolazio u ured, prenosi BIRN.

Svjedok je pojasnio da ga je na poziciju zapovjednika izabrao Krizni stožer, kao i Pažina za njegovog zamjenika. Obrana optuženog Pažina je naglasila da je njihov branjenik bio referent. Na poziciji zapovjednika Civilne zaštite, svjedok je kazao, ostaje do sredine travnja 1993., kada je uhićen. Poslije, pojasnio je, čuo je priče 'rekla-kazala', te da je na njegovo mjesto došao Pažin.

Dok su bili zajedno, svjedok je istaknuo da se Pažin korektno ponašao i nije neprimjereno postupao ili pokazivao netrpeljivost prema Bošnjacima.

Mile Pažin i Ivica Marković su optuženi da su, kao pripadnici HVO-a, uhićivali, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi 'Branko Šotra' u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno s njima, optuženi su Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a, kojima je na teret stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u 'Koštanoj bolnici' u Stocu. Suđenje će se nastaviti unakrsnim ispitivanjem svjedoka Senada Obradovića 15. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close