Ratni zločini

Buza tvrdi: ''Sramotan čin'' u Uzdolu

Senad Šljivo, bivši izviđač pri Kutskoj četi Samostalnog bataljona Prozor, naveo je kako je pred napad na Uzdol bila priča da se ide na Crni vrh
Vijesti / Flash | 27. 02. 2018. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH / Foto: Ilustracija

Na suđenju za zločin počinjen u Uzdolu kod Prozora, svjedoci Tužiteljstva BiH su rekli kako su čuli da je u tijekom akcije na ovo selo bilo ubijenih.

Senad Šljivo, bivši izviđač pri Kutskoj četi Samostalnog bataljona Prozor, naveo je kako je pred napad na Uzdol bila priča da se ide na Crni vrh, no da je odjednom došlo do promjene da se ide u pravcu sela, piše BIRN.

On je kazao da je u grupi od oko 30 osoba, u kojoj su osim njegove izviđačke grupe bili još i vojni i civilni policajci te još ''jedna grupa ljudi'', došao do škole u Uzdolu. Pojasnio je da je naređenje bilo da se počne djelovati kad se čuje pucnjava s linija.

''Mi nismo vidjeli ljude iz pravca Hera. Čujemo gdje se puca i viče tekbir'', rekao je svjedok, dodavši da je bio uslijedio kontranapad Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te da se on lično s jednim ranjenikom povukao u kanjon Volijak.

Svjedok je naveo i da je nekoliko dana nakon događaja čuo da je u zaseoku Zelići ubijeno nekoliko civila. Istakao je da akcija na Uzdol nije uspjela.

''Poslani smo dole kao ovce na klanje'', rekao je Šljivo, navodi BIRN.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Derviš Sefić, bivši pripadnik Prozorske brigade Armije BiH, posvjedočio je kako je na dan akcije na Uzdol 14. rujna 1993. godine pozvan na ispomoć u kuhinju u selo Here gdje je saznao da ima ranjenih i poginulih.

Sefić je istakao da je tada čuo i da je izvjesni Safet Suljić ''ubio dvije ili troje Hrvata''. Također je naglasio da je kada su krenuli po ranjene i sam svjedok bio ranjen, piše BIRN.

''Meni je ovo uvijek sramotan čin i žao mi je ljudi koji su doživjeli to nešto. Ne mogu puno o tome da komentiram'', rekao je svjedok odgovarajući na pitanja o saznanjima o događanjima na Uzdolu.

Oba svjedoka su kazala da je zapovjednik jedinica u kojima su bili bio Enver Buza. Suđenje će se nastaviti 13. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close