Suđenje Enveru Buzi

Buza: Cilj napada vojno zapovjedništvo na Uzdolu

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH optužilo je Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalne bojne Prozor ABiH.
Vijesti / Flash | 13. 02. 2018. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Državnog tužiteljstva je izjavio da je sudjelovao u napadu na Uzdol u rujnu 1993. godine, čiji je cilj bio da se zauzme vojno zapovjedništvo, te uništi artiljerija i tenk oko Osnovne škole, piše Detektor.ba.

Šefik Čorbadžić rekao je da je bio pripadnik Druge satnije Samostalnog prozorske bojne Armije BiH (ABiH) te dodao da je pet do šest mjeseci prije napada na selo Uzdol na mjesto zapovjednika došao Enver Buza.

Svjedok se prisjetio rujna 1993. kada je s bojnom i vojskom koja je došla iz drugih gradova bio na lokalitetu Dobrog Polja kod Prozora gdje su bile pripreme za akcije. Kako je naveo, od zamjenika zapovjednika su pripadnici prozorske bojne dobili zadatak da zauzmu zapovjedništvo Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje je bilo smješteno u školi u Uzdolu.

''Zadatak je bio da zauzmemo zapovjedništvo, to je bila škola u kojoj je bilo smješteno zapovjedništvo HVO-a, da uništimo artiljeriju i tenk oko škole, sustav veze i da izbavimo naše ljude koji su bili zatvoreni u školi”, objasnio je svjedok, dodavši da je njegova grupa zaobišla Uzdol i došla iza škole, dok je druga grupa trebala da izvrši frontalni napad i da zauzme linije HVO-a.

Da bi se došlo do škole, frontalno se moralo proći kroz zaseoke Križ, Zelenike i Raići, rekao je svjedok.

Kada su zauzeli školu, Čorbadžić je naveo da se u jutarnjim satima iz pravca Hera začula rafalna paljba i da je tada počela akcija. Prema njegovim riječima, nastao je metež i četiri pripravnika njegove bojne su stradali, a potom je nastalo bježanje vojnika.

''Odgovorno tvrdim, kunem se da mrtvog civila nisam vidio. Ni živog ni mrtvog civila nisam vidio… Da su žene hrvatice pucale nisam čuo, čuo sam da su stariji mještani Uzdola pucali'', izjavio je on i dodao da je kasnije saznao da su hrvatski civili u Uzdolu poginuli.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH optužilo je Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalne bojne Prozor ABiH.

Prema optužnici, pripadnici Samostalne bojne su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Zaštićeni svjedok “G”, koji je dao iskaz iz druge prostorije uz izmjenu lika, kazao je da je Buzu upoznao u proljeće 1993. kada je došao na mjesto zapovjednika prozorske bojne. Govoreći o akciji na Uzdol, svjedok je naveo da je jedne prilike na zapovjednikovom stolu vidio zapovijed za napad i da su određeni pravci Crni vrh i Makljan, ali je naknadno dodat pravac preko Uzdola.

Svjedok je rekao da je na dan napada njegova grupa otišla prema lokalitetu Borak, dok su ostali otišli prema školi koja je bila centar veze i ljudstvo HVO-a.

''Akcija je počela u jutarnjim satima jednim rafalom i onda je planulo sve. Poslije toga sam otišao u Here jer sam nosio ranjenika'', naveo je on.

Kako je rekao, dan poslije u zapovjedništvu čuo je priču o ubijenim civilima hrvatske nacionalnosti, a “Radio Rama” je objavio da je izvršen pokolj civila. Prema njegovim saznanjima, istraga o napadu nikada nije provedena.

Suđenje se nastavlja 27. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close