Akcija

Black Tie 2: SIPA blokirala račune, "zamrznute" stotine tisuća KM

Za predmetna pravna i fizička osoba izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2261,00 američkih dolara.
Vijesti / Flash | 23. 04. 2024. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (22.04.2024. godine) u sklopu operativne akciji ”Black Tie 2”, koja je realizirana zajedno s policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, poduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u devet komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini i to za osam pravnih i osam fizičkih osoba.

Tom prilikom su za predmetna pravna i fizička osoba izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2261,00 američkih dolara.

Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je izvršen pretres jednog sefa dok je drugi sef blokiran.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona koja se sumnjiče za krivična djela organiziranog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptiranih aplikacija.

Akcija je realizirana s ciljem dokumentiranja krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom Pranje novca, krivičnog djela Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Zloupotreba ovlaštenja, Primanje dara ili drugog oblika koristi  i krivičnog djela Odavanje tajnih podataka.

Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close