Pronađeno i oružje

Racija u migracijskom kampu u Blažuju - uhićene 2 osobe, 17 ih deportiraju

U združenoj kriminalističko-taktičkoj akciji "Racija" pored SIPE su sudjelovali i pripadnici Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, MUP KS, Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH
Vijesti / Flash | 23. 10. 2023. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra "Ušivak" kod Sarajeva uhićena su dvojica migranata iz Libije i Maroka zbog posjedovanja i trgovine narkoticima, potvrdila je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) za Radio Slobodna Europa (RSE).

Tijekom pretresa je, osim narkotika, pronađeno i hladno oružje.

"Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine privremeno je zadržala 21 migranta, porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Maroka, te za 17 njih je utvrđeno da nezakonito borave na području BiH i mogu se dovesti u vezu s nezakonitim krijumčarenjem ljudi i drugim nezakonitim radnjama zbog čega su im izrečene mjere protjerivanja s teritorije Bosne i Hercegovine. Smješteni su imigraciujhski centar u Istočnom Sarajevu", rečeno je iz SIPE ZA RSE.

U policijskoj raciji je bilo angažirano oko 300 policijskih službenika.

U združenoj kriminalističko-taktičkoj akciji "Racija" pored SIPE su sudjelovali i pripadnici Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Akcija je izvedena pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prethodno je iz SIPE priopćeno da je u centru vršen pregled osoba, stvari i prostorija s ciljem pronalaska lica koja tu nelegalno borave, kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra.

"Ja trenutačno imam informacije da su dvije osobe lišene slobode, a razlog je trgovina narkoticima, dok će 20 osoba biti prepraćeno u Imigracijski centar te nakon provedenih postupaka biti protjerano iz zemlje", potvrdio je ministar sigurnosti Nenad Nešić.

U Bosni i Hercegovini je u ovoj godini došlo do porasta broja migranata, a najviše ih je iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana i Maroka.

U prihvatnim kampovima se trenutno nalazi oko 2.000 migranata, podaci su Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, procjenjuje se da dodatan broj boravi izvan kampova u napuštenim objektima.

Migranti u BiH ulaze na istočnoj granici sa Srbijom ili preko granice s Crnom Gorom.

Kopirati
Drag cursor here to close