Nema mira ....

Napadnuta američka baza, Izrael uništio aerodrome u Siriji, Hezbolah prijeti

"Hezbolah napada i uvlači Libanon u rat od kojeg neće imati koristi, ali u kojem riskira izgubiti mnogo", upozorio je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus na društvenoj mreži X.
Vijesti / Flash | 22. 10. 2023. u 10:39 Bljesak.info / Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baza američkih snaga u Iraku ponovno je u subotu napadnuta dronom, doznaje se od sigurnosnih izvora u Iraku, a Pentagon je rekao da ne može to potvrditi.

Ovo je peti napad na američke i strane snage u Iraku u zadnja četiri dana dok naoružane skupine bliske Iranu prijete američkim interesima zbog potpore Washingtona Izraelu, na čijem je tlu islamistički pokret Hamas 7. listopada izveo napad neviđenih razmjera.

U napadu u subotu nema žrtava, a skupina pod nazivom "Islamski otpor u Iraku" preuzela je za njega odgovornost na kanalima Telegrama bliskim šijitskim milicijama odanim Iranu.

"Dron je pao u bazu" Ain al-Asad, na zapadu Iraka, gdje su stacionirane američke i snage međunarodne antidžihadističke koalicije, rekao je za AFP izvor u iračkoj vojsci koji je htio ostati anoniman. Dron nije prouzročio "nikakvu štetu".

Drugi mjesni sigurnosni dužnosnik govorio je o "dvjema bespilotnim letjelicama: prva je srušena, a druga je pala zbog tehničkog kvara". Pentagon je ipak priopćio da nije upoznat s tim događajem.

"Nismo dobili nikakvo operativno izvješće koje bi potvrdilo" da se u subotu dogodio napad, rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane koji je htio ostati anoniman.

Baze Ain al-Asad i al-Harir na sjeveru Iraka te vojni kamp blizu bagdadske zračne luke bili su od srijede na meti pet napada. U tim su bazama američki i koalicijski vojnici. Oko 2500 američkih vojnika i tisuću vojnika drugih zemalja članica koalicije sada su stacionirani u bazama iračkih snaga.

Zadnjih dana milicije odane Iranu koji podupire Hamas i ne priznaje državu Izrael, zaredali su s prijetnjama Sjedinjenim Državama. Jedna od njih, Hezbollah, zatražila je da Amerikanci "odu" iz Iraka, inače će "kušati paklenu vatru".

SAD šalje raketne obrambene sustave na Bliski istok

Pentagon kaže da će na Bliski istok poslati sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), zajedno s američkim sustavom protuzračne obrane Patriot. Sustav THAAD dizajniran je za obaranje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa u završnoj fazi njihova leta.

Američki ministar obrane Lloyd Austin također je rekao da su dodatne trupe stavljene pod "pripremu za raspoređivanje" u regiji, iako nije precizirao koliko, prenosi BBC. U priopćenju Pentagona stoji da je ova odluka uslijedila nakon '"nedavne eskalacije Irana i njegovih posredničkih snaga diljem regije Bliskog istoka".

Napadi na američke snage u Iraku i Siriji porasli su otkako je prije dva tjedna izbio sukob između Izraela i Hamasa. Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada, SAD je premjestio nosač zrakoplova, brodove i avione u istočni Mediteran - i obećao Izraelu dati dodatnu opremu i streljivo.

Dvije osobe ubijene u izraelskom napadu na sirijske zračne luke

Glavna uprava za meteorologiju Sirije priopćila je da su dva radnika poginula u izraelskom napadu na međunarodnu zračnu luku u Damasku. Izrael je pogodio i međunarodnu zračnu luku u Alepu. Napad je obje zračne luke stavio van upotrebe.

Redovni letovi za i iz Damaska i Alepa preusmjereni su u međunarodnu zračnu luku Latakia, priopćilo je Ministarstvo prometa. Izrael je ove godine nekoliko puta napao zračne luke u sklopu nastojanja da zaustavi isporuke iz Irana svojim posrednicima na Bliskom istoku.

Izrael i SAD upozorili Hezbolah

Izrael evakuira još 14 naselja na sjeveru zemlje uz granicu s Libanonom u svjetlu eskalacije neprijateljstava s militantima Hezbolaha. Izrael je prije tjedan dana proglasio zatvorenu vojnu zonu široku 4 kilometra uz granicu s Libanonom.

Izrael je zračnim udarima udario na Pojas Gaze kojim upravlja Hamas nakon masakra 7. listopada u južnim izraelskim pograničnim gradovima.

Od tada je došlo do razmjene vatre na granici između Izraela i Libanona, sa smrtnim slučajevima na obje strane. Izrael i SAD upozorili su Hezbolah, koji ima podršku Irana, da ne otvara drugu frontu u ratu.

Izraelska vojska optužila je u nedjelju Hezbolah da nastoji eskalirati sukob u pograničnom području s rizikom uvlačenja Libanona u rat nakon nove razmjene vatre između Izraela i šijitske skupine.

"Hezbolah napada i uvlači Libanon u rat od kojeg neće imati koristi, ali u kojem riskira izgubiti mnogo", upozorio je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus na društvenoj mreži X.

Tenzije su porasle u subotu nakon sukoba u kojima su ubijena četiri borca Hezbolaha. Izraelska je strana objavila da su tri njezina vojnika ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Na libanonskoj strani granice od 7. listopada poginulo je 27 ljudi, većinom boraca, ali i civila, među kojima i novinar Reutersa.

Izraelska vojska je izvijestila o smrti ukupno četiri osobe, uključujući tri vojnika.

"Je li libanonska država doista spremna ugroziti ono što je ostalo od libanonskog prosperiteta i suvereniteta za dobrobit terorista u Gazi?" upitao je Conricus.

"To je pitanje koje si libanonske vlasti moraju postaviti i na koje moraju odgovoriti", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close