Zdenko Grbavac

Grbavac se nije pojavio na suđenju za zločine

Grbavac je uhićen u siječnju 2018. godine na graničnom prijelazu prilikom ulaska u BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 10. 2018. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdenko Grbavac protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu za zločin protiv čovječnosti na području Konjica, danas se nije pojavio na Sudu BiH, kao ni njegov odvjetnik gdje je trebalo biti održano ročište o mjerama zabrane za Grbavca, javlja Patria.

Grbavac je uhićen u siječnju 2018. godine na graničnom prijelazu prilikom ulaska u BiH.

On je u pritvoru proveo tri mjeseca, a nakon što je Sud BiH prihvatio jamstvo i Grbavac pušten iz pritvora, on je, tvrdi Patria,  pobjegao u Zagreb gdje živi od 1993. godine.

Foto: Dnevni List / Zdenko R. Grbavac (51), osumnjičen da je, na početku rata u BiH, u Bradini, kod Konjica krajem svibnja 1992. godine, ubio srpske civile, braću Slobodana i Velemira Živaka, i Vasu Vujičića

Uz Grbavca je optužen i Željko Šimunović da su kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od polovice svibnja 1992. do početka svibnja 1993. pomagali i počinili progon srpskog stanovništva na području općine Konjic.

Šimunoviću Tužiteljstvo BiH na teret stavlja i da je sudjelovao u mučenju i premlaćivanju jednog zatočenika srpske nacionalnosti.

Sud BiH prihvatio je od Grbavca jamstvo, koje se sastoji u upisu hipoteke na nekretnine u korist države, a određene su mu mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta.

Grbavac je zet Bože Ljubića, zastupnika u Saboru Hrvatske i predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS). 

Kopirati
Drag cursor here to close