N1 tvrdi

Zbog aplikacije SKY padaju policajci, tužitelji, suci, političari…

''Za više osoba raspisane su međunarodne potjernice'', rečeno je za N1 u Tužiteljstvu BIH.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 06. 2022. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Više od 20 osoba je u pritvoru, veliki broj osumnjičenih pod mjerama zabrane, a u predmetima u vezi organiziranog kriminala i trgovine narkoticima je istragom obuhvaćeno više desetina osumnjičenih osoba. Među njima i dva policajca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH , koji su lišeni slobode, koji su obuhvaćeni istragama Tužiteljstva BiH usmjerenih u sprečavanju organiziranog kriminala, suzbijanja međunarodne trgovine narkoticima'', objavila je televizija N1.

Potjernice

Televizija navodi kako je istragom u konkretnom predmetu obuhvaćen je sudac iz Bijeljine Jovan Savić, koji je pod mjerama zabrane a sumnjiči se da je odavao je informacije kriminalcima.

''Za više osoba raspisane su međunarodne potjernice'', rečeno je za N1 u Tužiteljstvu BIH.

Finaliziranje istraga i donošenje tužiteljskih odluka u predmetima koji se tiču i korištenja takozvane Sky aplikacije, očekuje se u 2022. godini, kažu za N1 iz Tužiteljstva na pitanje postoji li pritisak da istrage stanu.

“Optužnice u ovim predmetima obuhvatit će zasigurno više desetina optuženih osoba, a odnosit će se na više kriminalnih skupina, koje su djelovale u raznim krajevima BiH (Prijedor i okolica, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Foča, Trebinje itd). Kao što smo naveli, u ovim predmetima među osumnjičenima ima i dužnosnika institucija kao i policijskih službenika, koji su koruptivnim djelovanjem, pomagali funkcioniranje organiziranih kriminalnih skupina'', naveli su iz državnog Tužiteljstva.

Sumnjive transakcije

Javnost je, navodi N1, šokirala i vijest o razgovoru dvije osobe iz krim-miljea koja su putem kriptirane komunikacije spominjali i ime državne tužiteljice Dijane Kajmaković koja je radila na predmetima Sky i Anom. Zbog svega je tužiteljica Diana Kajmaković uklonjena iz tima koji dešifrira poruke koje su dobivene od partnerskih službi iz zaštićenih aplikacija Sky i Anom.

Najnovije vijesti u dosadašnjim aktivnim predmetima su da je Sud BiH produžio je pritvor Daliboru Railiću, osumnjičenom između ostalog i za ubojkstvo načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića, za još 3 mjeseca, potvrđeno je za N1.

Tužiteljstvo BIH zatražilo je “detaljnu financijsku istragu imovine u predmetu Bojan Cvijetić i dr. kao i nedavni promet nekretnina prvoosumnjičenog, te utvrđivanje cjelokupne imovine, uključujući i onu koja se uknjižila nakon sudske zabrane raspolaganja, imovinu koja se eventualno fiktivno vodi na drugim osobama, sumnjive transakcije”.

No, ne preciziraju hoće li se pod istragom naći i bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je imao komunikaciju s osumnjičenim šefom narko-klana Cvijetićem, koji je i dalje pod mjerama zabrane i u kućnom pritvoru.

Istražuje se kako su Mektić i Cvijetić komunicirali oko kupoprodaje stana, te je li bivši ministar svog bivšeg savjetnika posjećivao u kućnom pritvoru.

I OSA pod lupom

Nakon detaljne istrage bit će jasnije i jesu li prekršene sudske mjere zabrane.

“V.d. glavnog tužitelja Milanko Kajganić, redovito održava sastanke s tužiteljima iz tima koji radi na navedenim predmetima, te koordinira komunikaciju sa partnerskim institucijama u regiji i inozemstvu, gdje se dogovaraju i koordiniraju dalje aktivnosti. Po potrebi predmeta, postupajući tužitelji borave u inozemstvu, o čemu više detalja ne možemo iznositi'', naveli su.

Istragom u više predmeta obuhvaćeno je nekoliko desetina osoba, od čega je određen broj u pritvoru, a ostalima su određene mjere zabrane radi osiguranja neometanog vođenja postupka.

BH istražiteljii su u stalnoj komunikaciji s partnerskim institucijama u zemlji, državama regije, kao i zemljama EU, u aktivnostima dokumentiranja i dokazivanja počinjenih krivičnih djela.

Inače, prema podacima iz istrage do kojih je došao N1, pod lupom su i pojedini zaposlenici Obavještajno-sigurnosne agencije BIH i to zbog trgovine utjecajem i odavanja službenih tajni.

Kopirati
Drag cursor here to close